Зміни до закону щодо використання об'єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» щодо використання об’єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах».

Законодавчий акт передбачає: надання творцям дозволу на вільне використання в своїх творах в жанрах пародії, карикатури і попурі творів інших авторів у передбачених законом межах;

закріплення легальних визначених понять «пародія», «попурі», «карикатура» на підставі правозастосовчої практики ЄС.

Закон прийнято з врахуванням таких принципових поправок:

внесено редакційні зміни у визначеннях карикатури і пародії;

Карикатура - твір образотворчого мистецтва, який є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору, в тому числі персонажу твору або імені персонажу твору, що за своїм змістом має комічний, сатиричний характер або спрямовується на висміювання певних осіб або подій.

Пародія - твір, який є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору або його частини, що за своїм змістом має комічний, сатиричний характер або спрямовується на висміювання певних подій або осіб.

Термін попурі викладено у наступній редакції:

«попурі - музичний або інший твір, який є творчим підбором і розташуванням уривків інших правомірно оприлюднених творів, або який імітує творчий стиль інших авторів чи виконавців або інших історичних епох».

Також внесено зміни до статті 21 Закону України "Про авторське право і суміжні права" - надано дозвіл використання без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право) правомірно оприлюднених літературних, художних, музичних та інших творів для створення на їх основі інших творів в жанрі літературної, музичної або іншої пародії, попурі або карикатури, а також використання такої пародії, попурі чи карикатури.

Такі зміни узгоджуються з Директивою Європарламенту № 2001/29/ЕС від 22 травня 2001 року "Про гармонізацію певних аспектів авторського права та суміжних прав у інформаційному суспільстві", яка передбачає можливість встановлення національним законодавством допустимості використання об’єктів авторського права без дозволу автора, коли таке використання здійснюється як карикатура, пародія або попурі.