Закон про посилення держгарантій захисту прав дітей

ІНТЕРФАКС, 08.02.2017

Президент України підписав закон №1824-VIII про удосконалення правового статусу служб у справах дітей, який був ухвалений Верховною Радою 19 січня і вносить зміни до статті 4 закону "Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей".

Як зазначено на офіційному сайті глави держави, закон розроблено для посилення гарантій захисту прав дітей відповідно до Конвенції ООН про права дитини шляхом забезпечення цієї діяльності відповідним кадровим ресурсом. Закон передбачає збільшення штатної чисельності працівників служб у справах дітей на всіх рівнях, при цьому кількість працівників залежатиме від кількості дітей, що проживають на відповідній території.

"Сьогодні велика кількість дітей в Україні живе у складних життєвих обставинах і потребує підтримки та допомоги від держави. Такі функції покладаються на органи і служби у справах дітей. Але саме вони у такий складний час перші потрапляють під скорочення", - зазначив уповноважений з прав дитини Микола Кулеба.

За його словами, після підписання закону він очікує від Міністерства соціальної політики створення програми підготовки та підвищення кваліфікації працівників відповідних служб.

Як повідомлялося, відповідний законопроект №5526 ВР підтримала 230 голосами. Згідно з документом, штатна чисельність юридичних осіб служб у справах дітей має становити не менше ніж один працівник на 1 тис. дітей, що проживають у районі, або 2 тис. дітей, що проживають у місті або районі міста. Чисельність працівників служб у справах дітей виконавчих органів сільських, селищних рад, об'єднаних територіальних громад має становити одна особа на тисячу дітей, але не менше ніж один працівник служби на об'єднану громаду.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, в 2012 році із законодавства було вилучено правові норми, які визначали чисельність працівників служби у справах дітей, а також надавали службі у справах дітей права юридичної особи. Це унеможливило виконання службами у справах дітей своїх функцій із необхідною швидкістю та самостійністю.