Закон про автономізацію медустанов

Interfax-Україна. 02.05.2017. Президент України Петро Порошенко підписав закон (№2002-VIII) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності установ охорони здоров'я", повідомляє у вівторок прес-служба глави держави.

Цей закон, ухвалений Верховною Радою 6 квітня, передбачає впровадження заходів з реформування системи охорони здоров'я України для створення мережі державних і комунальних медичних установ з достатнім рівнем самостійності для ефективного і своєчасного медичного забезпечення населення.

Згідно з документом, заклади охорони здоров'я отримали можливість здобуття фінансової та управлінської автономії для забезпечення фінансових, матеріально-технічних ресурсів системи охорони здоров'я. При цьому, у відповідності зі ст. 49 Конституції України, наявна мережа державних і комунальних закладів охорони здоров'я не буде скорочена, ці установи залишаться у державній та комунальній власності і не підлягають приватизації.

Закон встановлює спрощений порядок реорганізації закладів охорони здоров'я (державних і комунальних) у казенні підприємства та комунальні некомерційні підприємства; уточнюється гарантія, що кошти, не використані закладом охорони здоров'я (окрім державних та комунальних) у поточному році, не вилучатимуть і вони не можуть бути використані на фінансування діяльності установи (зокрема, на оновлення матеріально-технічної бази); врегульовані окремі питання, пов'язані з договорами про медичне обслуговування населення, полягатимуть у відповідності зі спеціальним порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію після з шести місяців з дня набуття чинності.