Закон про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків

НБУ. 22.03.2017. Національний банк вітає рішення Верховної Ради України про спрощення капіталізації та реорганізації банків. Законопроект № 6010 "Проспрощення процедур капіталізації та реорганізації банків" сьогодні був схвалений в другому читанні та в цілому 253 народними депутатами.

За даними Національного банку, станом на сьогодні 37 банків мають статутний капітал, який до 11 липня 2017 року необхідно будезбільшити як мінімум до 200 млн. грн. Саме на такі банки, в першу чергу, націлений законопроект, хоча скористатися ним зможутьабсолютно всі банківські установи.

Національний банк прагне надати малим та середнім банкам цивілізований інструмент для консолідації та, таким чином, виконання вимогцентрального банку з докапіталізації. Наразі вимоги закону зі збільшення розміру статутного капіталу банку виконуються за рахунокдодаткових внесків акціонерів банків. Проте з прийняттям законопроекту № 6010 відкриється можливість консолідувати банківський сектор шляхом приєднання банків. Проте зважаючи на те, що чинна процедура приєднання банків наразі занадто складна та тривала, НБУ активновиступав за її спрощення та оптимізацію.

Прийнятий законопроект № 6010 надасть можливість здійснити реорганізацію банків за скороченою процедурою, строк якої буде значнозменшено - з півтора року до трьох-чотирьох місяців. Подібне зменшення строків процедур капіталізації та реорганізації стане можливимзавдяки суттєвому пришвидшенню строків регуляторних та корпоративних погоджень, а також зменшення кількості документів, необхіднихдля отримання погоджень регуляторів - НБУ, АМКУ, ДФС, НКЦФБР.

Крім того, прийнятий законопроект №6010 запроваджує нову можливість для банків: відкликання банківської ліцензії без ліквідаціїюридичної особи. Таким чином, банки зможуть залишити банківський ринок за їх бажанням та продовжити діяльність юридичної особи, у тому числі, у фінансовому (небанківському) секторі. При цьому, для подібного відкликання банківської ліцензії без ліквідації банку, банк, безумовно, повинен попередньо виконати свої зобов’язання перед вкладниками та іншими кредиторами.

Нагадаємо, законопроект №6010 передбачає внесення змін до Закону України № 78-VIII, прийнятого в 2014 році як антикризовий захід дляоздоровлення банківського сектор та матиме тимчасову дію - до 1 серпня 2020 р.