Закон про Фонд енергоефективності

Також ключові положення діяльності фонду енергоефективності проаналізував DIXI group у моніторингому звіті щодо виконання угоди про асоціацію з ЄС

http://dixigroup.org/storage/files/2017-07-25/monthly_june_rs_2.pdf , сторінка 9

Інтерфакс-Україна. 08.06.2017. Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому проект закону №5598 від 26 грудня 2016 року "Про Фонд енергоефективності".

Відповідне рішення на пленарному засіданні в четвер підтримали 278 народних депутатів.

Як зазначив голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності парламентського комітету з паливно-енергетичного комплексу Олексій Рябчин, від депутатів надійшло 315 пропозицій до тексту проекту закону, ухваленого в першому читанні, з яких враховано - 228, відхилено - 87.

"Цей законопроект дасть нам можливість залучити EUR120 млн - а це понад 3 млрд грн - безповоротної допомоги від Європейської Комісії та уряду Німеччини. Це також додаткове джерело для наповнення бюджету, тому що фонд працюватиме "по-білому", і підрядники, задіяні в роботах із термомодернізації житла, сплачуватимуть податки до бюджету. Це поштовх для розвитку малого та середнього бізнесу, нові робочі місця, розширення можливостей для створення і фінансування діяльності ОСББ, зменшення енергоспоживання в країні, і найголовніше - зменшення сум у платіжках українців за комунальні послуги", - прокоментував О.Рябчин.

Водночас міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко наголосив, що ухвалення цього закону дасть змогу підтримати впровадження енергоефективності у багатоповерховому житловому секторі країни і дасть можливість українським домогосподарствам під час реалізації заходів по термомодернізації економити до 50% споживання енергоресурсів.

Як повідомлялося, раніше початок роботи державного Фонду енергоефективності був запланований на квітень 2017 року.

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону "Про Фонд енергоефективності" 21 березня 2017 року. Таке рішення підтримали 227 депутатів.

Як зазначав Г.Зубко, робота фонду допоможе скоротити втрати газу в системі теплопостачання і житловому секторі країни, які щорічно становлять 2,4 млрд куб. м і 9 млрд куб. м відповідно, створити до 75 тис. нових робочих місць, а також за п'ять-вісім років запустити ринок послуг у сфері енергоефективності обсягом близько EUR30 млрд, головним учасником якого стане малий і середній бізнес.

Саму ж роботу фонду планується направити на взаємодію з власниками приватних і багатоквартирних житлових будинків із метою підвищення класу енергоефективності таких споруд і компенсації витрат на виконання відповідних робіт.

Планується, що розмір компенсації домогосподарствам залежатиме від того, як зміниться клас енергоефективності житлового будинку в результаті реалізації проекту.

Максимальний розмір компенсації для організації співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) становитиме 50% витрачених коштів у разі, якщо енергоефективність будівлі в результаті проекту підвищиться до класу "А" за міжнародними стандартами.

Передбачається, що безкоштовні центри технічної допомоги у сфері енергоефективності буде створено в кожній області України за підтримки Європейського Союзу.

За словами Г.Зубка, контролюватиме фонд незалежна наглядова рада, що включає представників Міжнародної фінансової корпорації (IFC), яка технічно підтримуватиме роботу фонду, інших міжнародних партнерів та українського уряду.

Водночас технічний офіс фонду розроблятиме типові проекти енергомодернізації будинків і фінансові інструменти для їх реалізації.