Кабмін затвердив монетизацію субсидій на рівні підприємств-надавачів послуг

Урядовий портал, 19 січня 2018 року. Міністерство фінансів України, 19 січня 2018 року. Постанова КМУ від 08.11.2017 № 951 про запровадження в Україні монетизації субсидій на рівні підприємств-надавачів послуг з 2018 року є першим етапом реформування системи розрахунків за субсидіями, що передбачає перехід на прозорі та своєчасні розрахунки «живими» коштами за субсидіями між державою та виконавцями послуг. Рішення запроваджує з 1 січня 2018 року монетизацію субсидій на рівні надавачів послуг.

Коментар VoxUkraine. Це було проміжне рішення. Пізніше уряд запровадив монетизацію субсидій на рівні домогоcподарств, які отримають послугу. Більше про це у іморе №103.

Ця постанова вносить зміни у Порядок фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 р. № 256, а також відміняє 16 інших постанов, пов'язаних з субвенціями на надання пільг, субсидій та компенсацій.

Монетизація субсидій передбачає низку нововведень у розрахунках за субсидіями:

• Розрахунок прямо з Казначейства без будь-яких протоколів;

• Чіткі строки проведення розрахунків за субсидіями (до 24 числа);

• Самостійний вибір виконавцями послуг постачальника енергоносіїв і розрахунок «живими» коштами від субсидій;

• Прозоре нарахування субсидій за фактичні обсягом споживання послуг.

Прийняте рішення є першим і важливим кроком комплексного реформування всієї системи розрахунків за житлово-комунальні послуги. Такий підхід до реформування системи субсидій є вимогою наших зарубіжних партнерів — МВФ, Світового банку, ЄС та ЄБРР.

«Ми значно полегшуємо систему розрахунків для учасників процесу монетизації і забезпечуємо рівні умови для всіх учасників при розрахунку за фактично спожиті послуги у частині житлових субсидій. Це робить систему більш прозорою, виключає можливості ручного втручання в розрахунки за субсидіями та усуває будь-які зловживання по виплаті субсидій», - зазначив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

Що саме змінює постанова?

1: уточнює, що пільги на оплату природного газу включають в себе послуги з транспортування, розподілу та постачання газу.

2: переглядає та уточнює терміни підготовки і подання матеріалів про спожиті послуги і нараховані субсидії.

Зокрема підприємства - надавачі послуг готують реєстри з інформацією не пізніше 14 числа наступного місяця після звітного, головні розпорядники коштів місцевих бюджетів до 14 числа місяця, що настає за звітним періодом, готують інформацію про суми нарахованих пільг та житлових субсидій та надсилають її фінансовим органам. Фінансові органи районних держадміністрацій, виконкомів міських рад, об'єднаних територіальних громад готують та подають Мінфіну АРК, фінансовим органам обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, управлінням Державної казначейської служби в АРК,областях, Києві та Севастополі реєстри сум щодо пільг та житлових субсидій не пізніше 19 числа місяця, що настає за звітним періодом. Ті у дводенний строк узагальнюють реєстри та надають їх Головним управлінням Казначейства. Казначейство перераховує протягом місяця, але не пізніше 24 числа місяця, що настає за звітним періодом, субвенцію для виплати пільг та житлових субсидій. Отримані місцевими бюджетами суми субвенцій перераховуються протягом двох операційних днів на рахунки головних розпорядників коштів, відкриті в територіальних управліннях Державної казначейської служби, для здійснення відповідних видатків.

3: регулює, що всі кошти, отримані як субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню, отримані постачальниками від головних розпорядників місцевих бюджетів, використовуються протягом бюджетного року за цільовим призначенням.

4: детально окреслює, куди мають направлятися отримані кошти, наприклад

«Суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на постачання теплової енергії, виробленої іншими суб’єктами господарювання, отримані кошти спрямовуються на оплату теплової енергії, інших енергоносіїв, використаних у процесі транспортування та постачання теплової енергії, сплату грошових зобов’язань з податків, зборів і платежів до державного бюджету (крім податку на додану вартість).»

5: уточнює, що такі розрахунки мають бути проведені протягом п’яти банківських днів. Учасники розрахунків до 15 числа місяця, що настає за звітним періодом, подають інформацію про проведені розрахунки органам Казначейства за формою, встановленою Мінфіном, для її узагальнення та надання до 20 числа Казначейству. Казначейство протягом одного операційного дня здійснює виконання платіжних доручень учасників розрахунків та інформує щомісяця до 25 числа Мінфін про проведені згідно із цим пунктом розрахунки у розрізі адміністративно-територіальних одиниць та видів послуг.