Запроваджено рахунки умовного зберігання (ескроу)

В Україні вперше запроваджено новий вид рахунків – рахунки умовного зберігання (ескроу) та визначено ескроу–агента

НБУ, 20.12.2017

У зв’язку зі змінами у законодавстві України, пов’язаними із запровадженням нового виду рахунків – рахунку умовного зберігання (ескроу), Національний банк розробив порядок відкриття банками таких рахунків.

Про це йдеться у постанові Правління Національного банку України від 18.12.2017 № 133 “Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України” (далі – Постанова № 133).

Зокрема цим документом врегулювано такі питання:

o визначено порядок відкриття та закриття рахунків умовного зберігання (ескроу);

o встановлено перелік документів, який клієнт подає до банку під час відкриття рахунку умовного зберігання (ескроу);

o визначено виключний перелік операцій, які можна здійснювати за рахунком умовного зберігання (ескроу);

o надано право нерезидентам – інвесторам відкривати рахунки умовного зберігання (ескроу) для перерахування коштів бенефіціарам, акції яких придбаваються відповідно до вимог статті 652 Закону України “Про акціонерні товариства”;

o визначено порядок відкриття поточного рахунку типу “Н” представництву донорської організації;

o звернення стягнення на предмет обтяження, яким є майнові права на грошові кошти, що знаходяться на банківському рахунку, шляхом договірного списання за платіжною вимогою обтяжувача.

Крім того, Постанова №133 визначає банк ескроу–агентом, до функцій якого належить:

укладання договорів із заявником вимоги;

зарахування коштів на рахунок ескроу, відкритий заявником вимоги, та перерахування їх на рахунок бенефіціара або виплата бенефіціару відповідних коштів готівкою;

встановлення особи бенефіціара та перевірка наявність в нього права на одержання коштів;

перерахування коштів бенефіціарам протягом трьох років.

Постанову № 133 прийнято на виконання вимог Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах”, її прийняття:

— сприятиме підвищенню рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах;

— забезпечить механізм розрахунків під час процедури squeeze-out (обов'язковий продаж простих акцій акціонерами на вимогу особи (осіб, що діють спільно), яка є власником домінуючого контрольного пакета акцій), визначеної статтею 652 Закону України “Про акціонерні товариства”;

— врегулює правовідносини, які виникатимуть під час відкриття, використання і закриття рахунків умовного зберігання (ескроу).

Постановою № 133 внесено зміни до:

Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492;

Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22.

Постанова № 133 набирає чинності з 21 грудня 2017 року.

Что это за счет? Эскроу-счет – это специальный условный счет, на котором учитываются имущество, документы или деньги до наступления определенных обстоятельств или выполнения определенных обязательств. Банк является таким хранителем и контролером, который определяет соответствуют ли условия для выполнения распоряжения клиента (владельца счета) о перечисление средств - условиям такого перечисления.

Пример использования приведу в строительстве. Мы имеем незащищенного покупателя жилья, когда жилье покупается на стадии строительства. У нас существует стойкое экономические заблуждение, что на этом этапе оно наиболее дешевое. Отмечу, что бывают периоды, когда на этапе строительства оно дешевле. Но это не очевидный факт на длинном периоде наблюдений. ОДНАКО. Мы, украинцы, любим покупать БУДУЩИЕ ПРАВА на квадратные метры.

Итак, мы хотим девелоперу (строителю) перечислить или перечислять по мере строительства какую-либо сумму (она может разниться месяц от месяца или квартал от квартала или от стадии строительства) за будущие права на квартиру (квадратные метры). Положим, Вы имеете всю сумму за будущую квартиру, однако есть опасность, что переведя ее ВСЮ СРАЗУ - Вы не получите ни квартиру, ни сумму. Более того, девелопер может использовать Вашу сумму и построить первый этаж, в то время как Ваша будущая квартира находится на пятом.(((

Приобретая недвижимость на стадии строительства, рядовой покупатель жилья выступает как «незащищенный» кредитор девелопера.

В международной практике для защиты "маленького" кредитора используют счета условного депонирования (escrow account), который позволяет защититься от недобросовестного или «проблемного» застройщика. В этом случае деньги от покупателя поступают на специальный счет (банк является третьей, незаинтересованной стороной) и переходят девелоперу только по завершении очередной фазы строительства и выполнении прописанных в контракте условий.

Еще один пример использования escrow account, о котором говорит НБУ - это вариант для нерезидентов, которые имеют право открывать эскроу для перечисления средств бенефициарам. В функции банка-эскроу-агента входит: заключение договоров с заявителем требования, зачисление средств на счет эскроу, перечисление на счет бенефициара или выплата бенефициару соответствующих средств наличными.