Національний банк спростив переміщення банківських металів через митний кордон України

НБУ. 27.12.2017 прес-реліз

Національний банк пом’якшив вимоги до процедури переміщення банківських металів через митний кордон України.

По-перше, Правління НБУ скасувало вимогу щодо наявності індивідуальних ліцензій Національного банку України на вивезення фізичною особою банківських металів вагою, що перевищує 500 г. Дозвіл на вивезення банківських металів в такому обсязі буде можливий за умови письмового декларування митному органу та на підставі документів, що підтверджують придбання цією особою банківських металів в уповноважених банках та/або Національному банку в повному обсязі.

По-друге, скасовується вимога щодо необхідності отримання юридичними особами спеціального дозволу Національного банку на ввезення банківського металу, виготовленого нерезидентом за договором про перероблення давальницької сировини, якщо ці банківські метали в повному обсязі продаються Національному банку. Достатньо лише наявності договору, на підставі якого здійснювалась переробка, а також договору на поставку банківських металів Національному банку.

Зазначені кроки сприятимуть спрощенню та удосконаленню порядку переміщення банківських металів через митний кордон України.

Відповідні зміни закріплено Постановою Правління Національного банку України № 142 від 26.12.2017 "Про внесення зміни до Інструкції про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України", яка набуває чинності 28 грудня 2017.