Закон про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю

Interfax - Україна. 12.03.2018. Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", повідомляється на офіційному сайті глави держави в понеділок.

На думку окремих експертів, ухвалення та підписання цього закону допоможе нам значно підвищити позиції України в рейтингу Doing business.

Глава держави зазначив, що досі діяльність товариств із обмеженою та додатковою відповідальністю в Україні регулювалася законом про господарські товариства, ухваленим ще в 1991 році.

За його словами, новий закон стосується більшості суб'єктів малого і середнього бізнесу і надає можливість ефективно захистити учасників таких товариств. Згідно із новим законом вводяться сучасні принципи ефективного регулювання, створення і ведення бізнесу. "Ці процедури будуть простішими, зрозумілішими. Закон має забезпечити учасникам товариства комфортний правовий простір для врегулювання своїх відносин. Зменшити ризики захоплення контролю над товариством, фактично, прибрати ризики рейдерських атак", - сказав П.Порошенко.

"Знімаються обмеження щодо формування статутного капіталу, спрощується процедура реєстрації, успадкування частини в статутному капіталі товариства, право отримання кредити або фінансування під заставу частини товариства, що полегшить залучення додаткових коштів ... Неможливо виключити міноритарного учасника за так зване систематичне невиконання або неналежне виконання обов'язків, яке було вивчено ... певними рейдерами ", - пояснив глава держави.

Очікується також, що закон суттєво поліпшить бізнес-клімат, сприятиме залученню прямих іноземних інвестицій, створить передумови для створення нових і розвитку наявних підприємств.

Як наголошується в повідомленні, документ удосконалює регулювання відносин, які пов'язані зі створенням, діяльністю та припиненням товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю. Він також усуває значні недоопрацювання, які існують в чинному законодавстві, і приведе його у відповідність до норм та концептуальних підходів, характерних для законодавчих актів ЄС та країн-членів ЄС.

Як повідомлялося, 6 лютого Верховна Рада підтримала в повторному другому читанні та загалом закон "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", а 20 лютого голова парламенту Андрій Парубій підписав його і направив президенту на підпис.

Interfax - Україна. 06.02.2018. Верховна Рада підтримала в повторному другому читанні та в цілому законопроект "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" (№4666) з техніко-юридичними поправками.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний законопроект №4666 проголосували 285 народних депутатів.

"Зазначене питання на сьогодні регулює законодавство, ухвалене в далекому 1991 році. Водночас товариства з обмеженою відповідальністю - це найпоширеніша форма бізнесу в Україні. Понад 0,5 млн таких товариств в Україні", - сказав голова комітету Верховної Ради з питань економічної політики Андрій Іванчук (фракція "Народний фронт"), представляючи законопроект у парламенті.

Він також додав, що стосовно зазначеного законопроекту до другого читання надійшли 503 поправки, з яких враховано 360.

Згідно із законопроектом, вартість частки ТОВ встановлюється станом на день перед зборами учасників ТОВ, де було ухвалено рішення про виключення учасника з ТОВ.

У перехідних положеннях законопроекту міститься також положення про примусовий викуп частки учасником.

Interfax - Україна. 23.02.2018. Ухвалена Верховною Радою України редакція закону про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю (законопроект №4666) дасть змогу збалансувати права учасників ТОВ і посилює роль статуту у взаємовідносинах між співвласниками бізнесу, вважає старший юрист юридичної фірми Integrites Василь Юрманович.

"Згідно із законом, у багатьох випадках саме статут, а не закон може передбачати деякі обмеження або обов'язки для учасників товариства. Наприклад, згідно із законом статут може передбачати інший термін сплати внеску в статутний капітал, ніж встановлений законодавством. Учасники можуть самі визначати необхідну кількість голосів для вирішення тих чи тих питань. Це дасть змогу збалансувати їхні права виходячи з конкретного розподілу голосів", - констатував В.Юрманович у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Корпоративні договори також дадуть змогу встановлювати зобов'язання щодо голосування на загальних зборах або в інших органах управління, домовлятися про деякі правила і дотримуватися їх, наголосив експерт.

"Попередній закон не давав такої свободи", - зазначивши В.Юрманович, додавши, що порівняно з колишнім законодавством новий закон удосконалить корпоративне управління.

"Саме через прогалини в колишньому регулюванні законодавче закріплення прав учасників товариств, а також чітких і дієвих механізмів їхньої реалізації і захисту було одним із першочергових завдань закону. Інститут корпоративного договору вже давно ефективно використовується у всьому світі для запобігання корпоративним конфліктам і "безвихідним ситуаціям", які можуть виникати між учасниками товариств. Тепер такою можливістю зможуть скористатися інвестори в Україні, і учасники наперед зможуть домовитися про умови виходу, обов'язковий продаж або викуп часток один одного, відмови від переважного права придбання частки тощо", - пояснив юрист.

Закон також передбачає окремі підстави для виключення учасника товариства (невнесення вкладу у встановлені терміни і неподання заяви про вступ спадкоємцем або правонаступником міноритарного (менше ніж 50% голосів) учасника протягом одного року з дня закінчення терміну для прийняття спадку).

"Слід також зазначити, що можливе ініціювання виключення учасника в інших випадках через суд не передбачене законом. Відповідно, це питання залишається, на наш погляд, дискусійним", - акцентує увагу експерт.

Передбачене законом встановлення правил про значні правочини і правочини із заінтересованістю в ТОВ доцільне лише в тих товариствах, які перебувають під спільним контролем кількох груп підприємств. Водночас впровадження обов'язкового застосування цих правових інститутів для товариств, в яких усі учасники належать до однієї групи підприємств, викликає сумнів, наголосили в Integrites.

"Так, наприклад, вимога закону про обов'язкове надання згоди загальними зборами на здійснення правочину, якщо його обсяг перевищує 50% вартості чистих активів товариства, не є економічно доцільною і лише збільшує "паперову" роботу. Крім того, чисті активи товариства часто можуть бути негативними через валютні збитки, знадобиться погодження усіх договорів загальними зборами. Тут законодавцеві таки вистачило диспозитивності", - пояснив В.Юрманович.

Він також звернув увагу на те, що закон надає значну свободу учасникам товариства щодо включення певних норм до статуту, у зв'язку з чим учасникам ТОВ слід уважніше ставитися до його змісту і максимально чітко визначати умови співпраці в товаристві.

Як повідомлялося, 6 лютого ВР підтримала в повторному другому читанні і в цілому закон "Про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю", а 20 лютого голова парламенту Андрій Парубій підписав його і направив президентові на підпис.