Спрощено реєстрацію міжнародних платіжних систем-нерезидентів

Національний банк розробив рекомендації для спрощення процесу реєстрації міжнародних платіжних систем-нерезидентів

Національний банк України розробив Рекомендації щодо подання документів для узгодження умов та порядку діяльності в Україні міжнародної платіжної системи, платіжною організацією якої є нерезидент.

Метою створення цього документу є підтримка партнерських взаємин з учасниками платіжного ринку та спрощення процесу підготовки документів, що відповідно до законодавства подаються Національному банку України для реєстрації міжнародної платіжної системи-нерезидента.

Рекомендації містять:

● порядок оформлення та подання документів до Національного банку;

● опис положень, які повинні містити документи;

● перелік законодавчих актів України та документів міжнародних організацій, які необхідно використовувати з метою подання документів для узгодження умов та порядку діяльності міжнародної платіжної системи.

Нагадаємо, що платіжні організації міжнародних платіжних систем мають право здійснювати діяльність в Україні виключно після їх реєстрації шляхом унесення відомостей про них до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури (далі – Реєстр), який веде Національний банк України.

Національний банк здійснює внесення відомостей до Реєстру щодо міжнародної платіжної системи, платіжною організацією якої є нерезидент, після узгодження умов та порядку діяльності цієї платіжної системи в Україні.

Порядок узгодження Національним банком умов та порядку діяльності в Україні міжнародної платіжної системи встановлений Положенням про порядок реєстрації платіжних систем, учасників платіжних систем та операторів послуг платіжної інфраструктури, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 04.02.2014 № 43.

Наразі в Реєстрі містяться відомості щодо 10 міжнародних платіжних систем-нерезидентів, з них:

● 3 міжнародні карткові платіжні системи;

● 7 міжнародних систем переказу коштів.