Закон про дерегуляцію цукрової галузі

Economics.unian.ua. 20 вересня 2018. Документ визнає недійсними норми Закону "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру", якими обмежуються поставки цукру на внутрішній ринок і встановлюються мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк.

Закон "Про визнання таким, що втратив чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру", прийнятий Верховною Радою 4 вересня, набув чинності з сьогоднішнього дня.

Цей документ визнає недійсними норми Закону "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру", якими обмежуються поставки цукру на внутрішній ринок і встановлюються мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк. Згідно з прикінцевими положеннями закону, він набирає чинності з дня, наступного після його опублікування.

Текст закону був опублікований 19 вересня у офіційному парламентському виданні "Голос України". Як повідомляв УНІАН, 4 вересня Верховна Рада України у повторному другому читанні прийняла законопроект, яким скасовуються мінімальні ціни на реалізацію цукрових буряків і встановлені квоти на її виробництво.

http://minagro.gov.ua. 04.09.2018. «Сьогодні державне регулювання цукрової галузі не лише втратило свою актуальність, а й стало певною перепоною для розвитку. Тому прийняття «цукрового» законопроекту є важливим як для виробників цукру, так і для споживачів. Дерегуляція галузі сприятиме стабілізації цін на внутрішньому ринку, збільшенню кількості виробників цукру, а також сталому функціонуванню цукрової галузі в умовах вільної конкуренції», - прокоментувала прийняття Закону заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

Зокрема, прийнятим Законом України визначається:

- визнати таким, що втратив чинність, Закон України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру»;

- у частині першій статті 5 Закону України «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції» виключити слова «крім обов'язкових мінімальних цін на реалізацію (продаж) цукрових буряків для виробництва цукру квоти «А» та квоти «В» і цукру квоти «А», які визначаються відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру».