Закон "маскі-шоу стоп-2"

Interfax-Украіна 31.10.2018 Президент України Петро Порошенко підписав закон "маски-шоу стоп-2" безпосередньо на зустрічі з бізнесом у Києві в середу.

"Закон під умовною назвою "маски-шоу стоп-2" спрощує притягнення до відповідальності слідчого, прокурора, правоохоронця, які прийняли незаконні рішення про відкриття кримінального провадження і які потім скасував суд. Простіше кажучи - за неправомірне переслідування бізнесу винні нестимуть персональну відповідальність, зокрема й матеріальну", - сказав глава держави, підписуючи закон.

Президент також закликав Верховну Раду прискорити розгляд законопроекту про бізнес-омбудсмена в другому читанні.

Nv.ua 19 вересня, 17:55. Парламент ухвалив другий пакет законів щодо захисту бізнесу від незаконних дій правоохоронців під час досудового слідства. Ініціативу підтримав 321 парламентар. Зокрема, документ спрямований проти безпідставного продовження досудового розслідування або повторного порушення кримінальних справ за тими самими фактами.

Про це з трибуни Верховної Ради заявив міністр юстиції Павло Петренко. Закон також дозволяє оскаржити бездіяльність і вимагати відшкодування збитків, якщо права підприємця були порушені незаконними обшуками, виїмками або негласними слідчими діями, повідомив міністр.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, закон надасть іноземним інвесторам позитивний сигнал про Україну. Загалом в країні працюють близько 3 млн підприємців.

А до ухвалення закону щорічно здійснювали понад 100 тис. обшуків. Наприкінці минулого року парламент ухвалив перший пакет законів маски-шоу стоп.

Зміст законів

Перший пакет законів передбачав обов'язкову фото- та відеофіксацію обшуку. Особи, щодо яких проводять процесуальні дії, мають право оскаржити рішення слідчого або прокурора. Під час обшуків обов'язково має бути присутній адвокат.

Обвинувачення має обгрунтувати необхідність вилучення оригіналів документів та їхніх копій із залученням спеціалістів. Було заборонено вилучати електронні та інформаційні системи. Дані досудового розслідування дозволено оголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора.

Посилено кримінальну відповідальність за незаконне розголошення даних судового слідства. Другий пакет законів Маски-шоу стоп дозволить звернутися з клопотанням про закриття справи, якщо минулий термін розслідування з моменту внесення справи до Єдиного реєстру досудових розслідувань і до дня повідомлення про підозру.

Про закриття кримінального провадження можна клопотати слідчому або прокурору у декількох випадках: якщо встановлена відсутність складу злочину, якщо досягнено податковий компроміс, якщо набув чинності закон, який скасував кримінальну відповідальність щодо випадків ухилення від сплати податків, зборів або інших обов'язкових платежів.

У разі відмови задовольнити клопотання можна звернутися зі скаргою до слідчого судді. Якщо слідчий суддя відмовив у задоволення такої скарги, можна подавати апеляцію.

Вимога відшкодування збитків

Ухвалений закон вніс зміни до кримінально-процесуального та цивільного кодексу, а також законів, які регулюють відшкодування особі, яка постраждала від дій правоохоронних органів. Про це повідомив голова профільного комітету Андрій Кожем'якін.

За його словами, передбачено також службове розслідування у разі підтвердження бездіяльності або задоволення скарги щодо дій органу досудового слідства. Законом передбачена можливість вимагати з правоохоронців відшкодувати збитки.

Регуляторна служба

Попри те, що перші норми щодо протидії тиску на бізнес набрали чинності більше півроку тому, підприємці повідомляли про окремі випадки перевищення повноважень силовиками, повідомив гендиректор спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України В'ячеслав Биковець.

Однак досі діє мораторій на перевірки. І з огляду на ці обмеження, справжню картину щодо захисту прав підприємців відобразити складно. Якщо певний орган захоче здійснити перевірку, він повинен звернутися до регуляторної служби. І за словами Биковця, вона надає перевагу зверненням юридичних осіб, а не правоохоронним органам.

У Міністерстві юстиції заявляли, що з початку дії закону Маски-шоу стоп незаконні обшуки скоротились. Після набуття чинності закону Маски-шоу стоп офіс бізнес-омбудсмена отримав 109 скарг на дії правоохоронців щодо представників бізнесу.