Закон про відновлення кредитування

Interfax-Украіна. Верховна Рада у вівторок ухвалила у другому читанні і в цілому закон №6027-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування".

За ухвалення документа проголосували 239 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Як повідомляється на сайті Національного банку України (НБУ), ухвалення цього документа забезпечить вирішення проблемних питань, що створюють системні перешкоди для відновлення кредитування економіки і що привносять додаткові ризики діяльності національних та іноземних інвесторів.

"В умовах захищеності прав кредиторів банки зможуть висувати більш лояльні вимоги до потенційних позичальників. Це, безумовно, сприятиме активному кредитуванню, зниженню вартості кредитних ресурсів і, відповідно, полегшення доступу суб'єктів господарювання та фізичних осіб до банківських продуктів", - зазначено в повідомленні.

Як повідомлялося, Верховна Рада у середині травня поточного року прийняла в повторному першому читанні законопроект №6027-д про відновлення кредитування, що передбачає полегшення доступу суб'єктів господарювання та фізичних осіб до банківських позик.

Під час доопрацювання законопроекту було уточнено норму, зокрема, щодо доступу банків до Державного реєстру активів цивільного стану. Такий доступ запропоновано надавати за письмової згоди фізичної особи, якої стосуються відомості.

Крім цього, з 12 до 6 місяців скорочені терміни пред'явлення кредитором вимог до спадкоємців з дня отримання ним свідоцтва на спадщину. Ця норма виключає ситуацію, коли банк не знав і не міг знати про відкриття спадщини.