НБУ дав "зелене світло" для електронного документообігу в банківській системі

30.11.2018. НБУ прес-реліз. НБУ уможливив електронний документообіг в банківській системі завдяки затвердженню сучасних та зручних "Правил застосування переліку документів, що утворюються в діяльності Національного банку України та банків України" (далі – Правила).

"Національний банк розробив нові Правила застосування переліку документів у рамках спільного проекту центробанку та Незалежної асоціації банків України Paperless. Їх головною перевагою є те, що усі документи тимчасового терміну зберігання можуть офіційно зберігатися лише в електронному вигляді. Це – дійсно великий крок назустріч електронному документообігу в банківській системі", – прокоментував заступник директора департаменту забезпечення діяльності, начальник управління діловодства Національного банку Віктор Носулько.

Відтепер Правила містять 13 розділів замість 19. Вони стали удвічі коротшими: завдяки систематизації та уніфікації статей, а також усуненню дубляжу та видаленню неактуальних видів документів – із 1296 статей старої версії Правил у прийнятому документі залишилося 600 статей.

Правила традиційно визначають:

● організацію поповнення Національного архівного фонду відповідно до Закону України “Про Національний архівний фонд та архівні установи”;

● види документів, що створюються під час діяльності Національного банку та банків України;

● строки їх зберігання незалежно від виду носія, на якому вони складені (паперовий чи електронний).

Крім того, застосування нових Правил також сприятиме зменшенню витрат на формування та зберігання документів у Національному банку та банках України.

Новий документ, затверджений постановою Правління Національного банку №130 від 27 листопада 2018 року, набуде чинності з 01 січня 2019 року.