Закон про "зелені" аукціони

Interfax-Україна. 16.05.2019. Голова Верховної Ради підписав ухвалений парламентом 25 квітня поточного року закон про "зелені" аукціони, документ направлено на підпис президенту України.

Про це повідомив в. о. голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, Верховна Рада 25 квітня ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва е/е з альтернативних джерел енергії" №8449-Д", який змінює систему держпідтримки об'єктів альтернативної енергетики - їхній тариф на відпуск е/е визначатиметься за підсумками торгів, а не встановлюватиметься адміністративно, як це було досі.

Крім того, закон пропонує зниження тарифу на відпуск е/е сонячними електростанціями (СЕС) на 25% і вітроелектростанціями (ВЕС) на 10%. Це означає, що тариф буде знижено для всіх проектів, побудованих із наступного року, навіть в разі підписання pre-PPA (договорів купівлі-продажу е/е за чинним "зеленим" тарифом) у поточному році.

Ухвалений закон передбачає запуск аукціонів з 1 липня 2019 року. Пілотний аукціон має відбутися не пізніше 31 грудня 2019 року (до цього моменту має бути ухвалено вторинне законодавство, зокрема порядок проведення торгів).

З початку 2020 року запроваджується обов'язкова участь в аукціонах для всіх інвесторів сонячних електростанцій (СЕС) потужністю понад 1 МВт і вітроелектростанцій (ВЕС) потужністю понад 5 МВт (або одна турбіна).

Для домашніх СЕС чинний до 2030 року "зелений" тариф знижується на 10% з 2020 року (наразі він становить 18 євроцентів за кВт-год і поширюється на станції до 30 кВ). Депутати ввели нову умову його отримання - установку СЕС до 50 кВт на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах. Таким чином власники наземних СЕС, на відміну від власників вітроустановок і комбінованих вітро-сонячних установок, більше не матимуть права на продаж е/е за "зеленим" тарифом. Для наземних домашніх СЕС до 30 кВ передбачається ввести перехідний період і дозволити отримувати "зелений" тариф власникам побудованих до кінця 2019 року станцій. За інформацією О.Домбровського, для цього планується ухвалити окремий законопроект із поправками до закону про "аукціони"