Усунуто подвійне декларування на митниці при ввезенні товарів з ЄС та ЄАВТ

Рішенням встановлено, що для товарів, які переміщуються між Європейським Союзом, країнами-членами Європейської асоціації вільної торгівлі, окремими країнами-членами Конвенції про процедуру спільного транзиту та Україною транзитом (зокрема внутрішнім) автомобільним транспортом (без перевантаження на інші види транспорту), та стосовно яких не встановлено обов’язку щодо забезпечення сплати митних платежів, можуть використовуватися митні декларації окремих типів, що відповідають типам митних декларацій, запроваджених Конвенцією.

Виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення зазначених митних декларацій здійснюватиметься за допомогою національної підсистеми комп’ютеризованої транзитної системи Європейського Союзу.

Зазначене рішення Уряду сприятиме реалізації статті 76 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифікованої Законом України від 16.09.2014 № 1678-VII, якою передбачено, що Сторони прагнуть до поступової взаємодії своїх транзитних митних систем з метою подальшої участі України в спільній транзитній системі відповідно до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

Коментар Тараса Качки

Ця постанова дозволить використовувати при розмитненні в Україні декларації, оформлені в ЄС та ЄАВТ. Тобто усувається потреба подвійного митного оформлення.

Зараз імпортери, які везуть вантаж з ЄС та ЄАВТ до України повинні спочатку оформити митну декларацію в країні-експортері, а потім в Україні. Постанова дозволить при ввезенні вантажу в Україну використовувати ту саму декларацію, яка була оформлена при вивезенні вантажу із ЄС (ЄАВТ).

Крім того, що ця постанова на практиці спрощує фізичне переміщення товарів між Україною та іншими державами Європи, вона сприяє зменшенню корупції на митниці.