Спрощено процедуру реєстрації колективних угод і договорів

Сторонам колективних угод і договорів пропонується подавати на повідомну реєстрацію один примірник документа в паперовій або в електронній формі.

Реєструючий орган не може відмовляти у повідомній реєстрації угоди, договору, повертати на доопрацювання, витребовувати додаткові документи та встановлювати вимоги до їх оформлення.

З метою посилення інформування заінтересованих суб’єктів реєструючий орган оприлюднює:

реєстр колективних угод (договорів), змін і доповнень до них;

їх текст;

перелік підприємств, установ, організацій, для яких є обов’язковими положення колективної угоди (у разі його подання сторонами цієї угоди).

https://pon.org.ua/novyny/7281-kabmn-zmniv-poryadok-povdomnoyi-reyestracyi-kolektivnih-dogovorv.html. Змінами передбачено спрощення процедури повідомної реєстрації колдоговорів. Сторони колективних договорів мають право подати на повідомну реєстрацію лише один примірник документа в паперовій формі (раніше - три) або надіслати його до органу реєстрації в електронному вигляді.

Повідомну реєстрацію мають провести за 14 робочих днів. При цьому, орган реєстрації не може відмовити у повідомній реєстрації колективного договору, повернути його на доопрацювання, вимагати додаткові документи та встановлювати вимоги до їх оформлення.

Реєструючий орган має вести на своєму веб-сайті реєстр колективних угод (договорів), змін і доповнень до них та оновлювати його щомісяця.

На сайті також мають оприлюднити текст договорів, та в разі недоліків надати рекомендації щодо узгодження колдоговору з вимогами законодавства.

Якщо положення колективного договору поширюється на кілька підприємств, які підписали цей договір, перелік таких підприємств також оприлюднюють на офіційному веб-сайті реєструючого органу разом з текстом угоди.

Юридичний відділ ЦК Профспілки