Закон про "перезавантаження влади"

Interfax-Україна. 24.09.2019. Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроект (№1066) про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади, який дасть змогу наймати 7% державних службовців за контрактом.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний закон проголосували 228 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Закон передбачає можливість влаштування на державну службу за контрактом.

"Але кількість таких людей буде обмежена 7% від усієї держслужби. Тобто ми близько 14 тисяч зможемо приймати на контракт. Але це пов'язано, наприклад, з якимись проектними речами", - сказав перший заступник голови фракції "Слуга народу", член комітету з питань організації державної влади та місцевого самоврядування Олександр Корнієнко журналістам у кулуарах парламенту.

"У нас застосовуватиметься проектний підхід у держслужбі. І для цього потрібні будуть контрактні люди, які на рік-два зможуть (прийти - ІФ). Приміром, що стосується диджиталізації, наприклад, щодо митниці, я знаю, є великі плани на контрактування", - пояснив він.

Корнієнко, який представляв законопроект під час розгляду його в сесійній залі, зазначив, що також буде розширено підстави для звільнення чиновників категорії "А".

"При цьому гарантували їм "золотий парашут" - вони півроку отримуватимуть свою зарплату. І протягом півроку зможуть розраховувати на посаду такого самого рівня", - додав він.

"Багато різних дрібних новел. Підчистили Комісію з вищого корпусу (державної служби - ІФ) за категорією "А". Фактично прибрали звідти непрацюючу конструкцію, типу глави НАЗК (Національного агентства з питань запобігання корупції - ІФ). Він там був навіщось", - розповів представник комітету.

Із набуттям чинності цим законом, окрім категорій, у держслужбі з'являться підкатегорії, які визначить Кабінет Міністрів.

У законі залишилася норма про те, що на держслужбовців поширюється Кодекс законів про працю, на етапі першого читання це хотіли вилучити.

“Зміни до закону про державну службу мають декілька суттєвих ризиків. Один з них полягає в тому, що політична верхівка в Україні змінюється доволі часто. І в умовах постійного кидання з гарячого в холодне переводити державну службу в ручне управління керівників органів — означає поступову політизацію усіх державних службовців. Водночас, дійсно ефективними вони можуть бути лише тоді, коли матимуть можливість втілювати політики та налагоджувати процеси незалежно від політичних змін у державі. Нам вдалося сформувати таку команду в МОЗ України і оновити її на 60% (при цьому, 80% співробітників директоратів вперше прийшли на державну службу). Цей досвід доводить, що доклавши чимало зусиль, маючи ефективний менеджмент та мотивацію, можна зібрати потужну команду з мотивованих та професійних людей. Наші міжнародні партнери та донори, які в тому числі допомагали проводити реформу державної служби, застерігали народних депутатів від ухвалення цих змін. По-перше, через ризик безпідставного звільнення держслужбовців. По-друге, через запровадження строкових контрактів, оскільки запропоноване регулювання цих змін не є достатнім для забезпечення його належної реалізації в українській системі державного управління. Зрештою не буває простих рішень складних проблем, а написання законів під ситуативні потреби окремих політичних сил ніколи добре не закінчуються”, – д-р Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України (8/2016-8/2019).

Стародубцев: Вчора уряд звільнив декількох ТОП-чиновників категорії «А». Це стало можливим завдяки Закону «Про перезавантаження влади». Це саме той закон, в зв’язку з яким мене тепер постійно тегають відносно МОЗу:)

Незважаючи на те, що я не сильно в контексті, і, відповідно, не можу робити якісь ґрунтовні висновки - мені також не дуже приємно дивитись на все, що відбувається в МОЗі.

Проте питання риторичне: чи можуть внаслідок перезавантаження постраждати хороші люди? - можуть. Чи це є підставою залишити все як є і не робити перезавантаження? - ні!

Впевнений, що хороші люди навіть при поганому збігу обставин зможуть швидко знайти собі інший крутий проект і зробити ще більше реформ. Тому вони і хороші:)

З самого початку, коли розробляли цей Закон говорили, що його завдання в жодному разі не «звільнити всіх підряд».

1. По-перше, це фізично неможливо. Будь-яке бліц-опитування (можна прямо тут) покаже, що бажаючі попрацювати на держслужбі існують, в основному, в теорії:) Черги з 200 тисяч людей на вхід немає і не буде.

2. По-друге, в цьому немає жодного сенсу. Є переважна більшість нормальних держслужбовців, які щодня сумлінно виконують свою роботу. І яким, до речі, ми як суспільство дуже рідко дякуємо.

І цим нормальним держслужбовцям дійсно немає чого хвилюватись.

Проте я б точно хвилювався на місці решал, «міцних господарників» і всіх, хто гальмує документи, «додаючи їм державної ваги». Держава справді змінюється, і я сподіваюсь, що таких персонажів стане значно менше.

Нагадаю основну логіку Закону:

1. Стара реформа держуправління розпочала правильні процеси, але, нажаль, Закон 2016 року просто заблокував систему. Можна було побудувати три HRMIS, але все одно нікого не можна було нормально ані найняти, ані звільнити. Саме ці проблеми вирішує новий Закон.

2. Спрощується процедура конкурсу.

a. Він тепер буде більш гнучким і тривати швидше. При цьому повністю залишений і навіть посилений блок автоматичного тестування. Не можна буде наймати своїх водіїв і секретарок, бо всі мають пройти складний тест на знання законодавства та аналітичне мислення.

b. Замість відбору не завжди досконалими кадровими комісіями – тепер ці кадрові комісії відбирають шорт-ліст з Топ-5 фіналістів. А вже керівник вирішує, з ким з цього шорт-лісту йому краще працювати. Попередня ситуація, коли керівнику відбирали підлеглих без жодного з ним погодження – працювала не дуже. Самі подумайте, чи захотіли б ви собі підлеглого «всліпу»?

c. І багато всього для зручності кандидатів та HR-ів: подача в електронній формі, посткваліфікація документів, можливість декількох кадрових комісій в органі, колективні конкурси на однакові посади тощо

3. Суттєво спрощується процедура звільнення. Тепер держслужбовці не зможуть ховатись на лікарняних, відправляти самих себе у відрядження і іншим чином юридично блокувати своє звільнення.

Справді стало можливим звільнити через реорганізацію. Але хто вважає, що реорганізація – "це просто" – хай хоч раз погодить нову штатку з усіма. Повірте, це достатньо незручний інструмент, і його фізично не можливо використовувати «кожного тижня».

4. На певний обмежений час діє норма по одномоментному звільненню Топ-держслужбовців категорії А. Що власне і відбулось вчора на КМУ: https://www.kmu.gov.ua/…/uryad-prijnyav-nizku-kadrovih-rish…

5. Запроваджуються в якості пілоту контракти на держслужбу. Це новий інструмент, сильно обмежений у використанні. Як він себе покаже – побачимо. Але поки що створена нова можливість, якої не було.

На Комітеті ВР було відпрацьовано більше двохсот правок. Майже все враховано від основних стейкхолдерів. І, наскільки я розумію, ці ключові стейкхолдери Закон підтримали. (Хоча після врахування їх правок чомусь вирішили не голосувати в залі, але слава Богу вистачило голосів у Слуги Народу.)

В мене є два заклики:

1. Всі, хто давно хотів піти допомогти держслужбі – зараз саме час. Ситуація сильно схожа на 2014 рік, тільки тепер в уряді не три «міністри від Майдану», а значно більше. Це вікно не буде довгим – подавайтесь на конкурси і заходьте. Я збираюсь робити саме так.

2. Я хотів дуже дуже попросити про послугу:). Не вмикайте «зраду» з першого дня. Дайте цьому уряду трохи часу. Як завжди казав Andriy Kucherenko під час розбудови ProZorro «Сёма может всё, но Сёма не может всё сразу»