Закон об усилении ответственности разрешительных органов за их неправомерные действия или бездействие

Інтерфакс-Україна, 16 жовтня 2019. Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб'єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів" № 165- ІХ, повідомляє сайт глави держави в середу.

"Цей документ передбачає посилення адміністративної відповідальності посадових осіб дозвільних органів за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру шляхом внесення змін і доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення", - йдеться в повідомленні.

Так, очікується, що реалізація положень цього закону сприятиме підвищенню рівня дисциплінованості посадових осіб дозвільних органів при здійсненні ними своїх повноважень, враховуючи ризик бути притягнутими до адміністративної відповідальності.

Як повідомлялося, 3 жовтня Верховна Рада посилила адміністративну відповідальність за порушення вимог законодавства про дозвільну систему у сфері господарської діяльності.

Відповідний законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (№0889) підтримали 299 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Даний закон передбачає збільшення штрафів за порушення до 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 грн - ІФ). У нинішній редакції відповідної статті 166-10 Кодексу штрафи становлять 30-50 неоподатковуваних мінімумів.

Прийнятим законом Рада передбачила штрафи в розмірі 100-150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення законодавства про дозвільну систему у сфері господарської діяльності, якщо ці порушення вчинені протягом року після адміністративного стягнення з порушника за аналогічне порушення. Наразі ці штрафи становлять 50-70 неоподатковуваних мінімумів.

Закон набуває чинності наступного дня після публікації.

Ліга-Закон, 18 жовтня 2019. Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон від 03.10.2019 N 165-IX "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб'єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів".

Цей Закон передбачає посилення адміністративної відповідальності посадових осіб дозвільних органів за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру шляхом внесення змін і доповнень до Кодексу про адміністративні правопорушення. Зокрема, конкретизовано склад окремих адміністративних правопорушень і встановлено нові склади адміністративних правопорушень у згаданій сфері, за які запроваджується адміністративна відповідальність.

Так, статтю 166-10 Кодексу, якою встановлено адміністративну відповідальність за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру, викладено у новій редакції.

Відповідно до нової редакції цієї статті порушення вимог законодавства про дозвільну систему у сфері господарської діяльності:

неповідомлення або несвоєчасне повідомлення дозвільним органом суб'єкта господарювання або адміністратора про відмову у видачі документа дозвільного характеру;

порушення дозвільним органом встановлених законом строків видачі, переоформлення, анулювання, відмови у видачі документа дозвільного характеру, реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства;

невнесення або несвоєчасне внесення дозвільним органом у встановлені законом строки до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань прийнятих відповідно до закону рішень, поданих до дозвільного органу заяв і декларацій відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства та іншої інформації про документи дозвільного характеру і декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства, необхідної для ведення зазначеного реєстру;

безпідставна відмова адміністратора суб'єкту господарювання у прийнятті заяви для одержання документа дозвільного характеру та документів, що додаються до неї;

видача дозвільним органом документа дозвільного характеру без одержання погоджень, висновків та інших документів, необхідних згідно із законом для видачі документа дозвільного характеру;

відмова дозвільного органу суб'єкту господарювання у видачі, переоформленні, анулюванні документа дозвільного характеру з підстав, не передбачених законом;

відмова дозвільного органу суб'єкту господарювання у видачі документа дозвільного характеру при повторному розгляді документів суб'єкта з причин, раніше не зазначених у письмовому повідомленні заявнику (крім неусунення заявником чи усунення не в повному обсязі причин, що стали підставою для попередньої відмови);

видача дозвільним органом документа дозвільного характеру, необхідність одержання якого не встановлена законом;

анулювання документа дозвільного характеру дозвільним органом з підстав, не передбачених законом, - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 50 до 100 нмдг.

Вищезгадані дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі самі порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 100 до 150 нмдг.

Закон набрав чинності 19 жовтня 2019 року у зв'язку з його опублікуванням в газеті "Голос України" від 18.10.2019 N 199.

www.golaw.ua. Набрав чинності закон про захист бізнесу

19 жовтня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб’єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів», яким передбачено посилення адміністративної відповідальності посадових ос9іб дозвільних органів за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру.

Зокрема, за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру законом передбачається накладення штрафу на посадових осіб від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімум доходів громадян, тобто від 850 до 1700 гривень. Окрім цього, за вчинення аналогічних дій особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, передбачається накладення штрафу від ста до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 1700 до 2550 гривень.

Очікується, що реалізація положень цього закону сприятиме зменшенню кількості випадків незаконних або безпідставних відмов у видачі, переоформленні та/або анулюванні документів дозвільного характеру чи реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства.