Закон про “перезавантаження” НАЗК та скорочення держфінансування партій

Зеленський підписав закон, що перезапускає НАЗК і робить його неколегіальним органом, а також скорочує держфінансування партій

Інтерфакс-Україна, 16 жовтня 2019. Президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін у законодавство щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції, який змінює форму управління Національним агентством щодо запобігання корупції (НАЗК), зобов'язує керівництво Офісу президента України подавати електронні декларації, а також скорочує державне фінансування політичних партій.

Як повідомляється на сторінці відповідного законопроекту №1029, схваленого Верховною Радою 2 жовтня, його було повернуто з підписом президента в середу, 16 жовтня, і, як закон, він отримав №140-IX.

Відповідно до закону, діяльністю НАЗК замість п'яти членів керуватиме голова, якого призначає та звільняє Кабінет Міністрів. Таким чином форму управління НАЗК буде змінено з колегіальної на одноосібну.

У законі прописані вимоги та обмеження для претендентів на посаду голови нацагентства. Його призначатимуть на чотири роки, одна й та сама людина не зможе обіймати цю посаду два терміни підряд, а однією з підстав для звільнення буде висновок комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК про неефективність такої діяльності. Голова агентства зможе призначити собі трьох заступників.

Закон набуває чинності наступного дня після публікації.

З набранням чинності цього закону достроково припиняються повноваження членів НАЗК, керівництва його апарату, членів громадської ради при агентстві. Протягом двох місяців Кабінет Міністрів матиме забезпечити проведення конкурсу з відбору голови НАЗК. При цьому протягом п'яти робочих днів з дня набрання чинності закону Кабмін призначає тимчасово виконуючого обов'язки глави НАЗК.

Велику кількість змін пропонується внести до закону про запобігання корупції. Його дію хочуть поширити на посади в Офісі президента України, яких призначає і звільняє глава держави, а також на посади патронатної служби згідно із законом про державну службу та на помічників суддів.

Закон скоротить щорічне державне фінансування партій із 0,02 до 0,01 розміру мінімальної заробітної плати, помноженої на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у багатомандатному виборчому окрузі на останніх виборах народних депутатів.

Закон передбачає також, що право на державне фінансування отримають партії, які на останніх парламентських виборах набрали не менше 5% (замість 2%) голосів у багатомандатному виборчому окрузі.

Як повідомлялося, відповідний законопроект №1029 було ухвалено 2 жовтня у другому читанні і в цілому 237 голосами. 9 жовтня його було направлено на підпис главі держави.