Закон про винагороду покупцям, які повідомили про порушення при видачі чеку (кешбек), розширення переліку ФОПів, які зобов’язані використовувати РРО

Закон про винагороду покупцям, які повідомили про порушення при видачі чеку (кешбек), розширення переліку ФОПів, які зобов’язані використовувати РРО

Діюче законодавство створює можливості для зловживань з боку окремих платників податків, які не реєстрували всі свої розрахункові операції або реєстрували їх лише частково для того, щоб платити менше податків.

Також існують різні схеми, які використовують великі компанії для фіктивного зменшення податків, із використанням ФОПів. Вони проводять операції через ФОПів, які мають спрощений режим оподаткування та не зобов’язані використовувати РРО. Завдяки цьому великі компанії фактично користуються пільгами, які держава дає малому бізнесу.

Закон 129-IX від 20.09.2019, на думку парламентарів, повинен вирішити цю проблему.

Він запроваджує винагороду покупцям, які повідомили про порушення при видачі чеку (кешбек). Розробники закону вважають, що така винагорода буде стимулювати покупців слідкувати за тим, чи правильно продавці оформляють грошові розрахунки. Це, в свою чергу, має сприяти зменшенню масштабів таких зловживань.

Також закон розширює коло ФОПів, які повинні обов’язково використовувати РРО. Ці зміну наберуть чинності поступово.

До 1 жовтня 2020 РРО не будуть застосовувати ФОПи 2-4 груп з обсягом доходу до 1 млн грн. Виключенням будуть лише ті, хто продає товари, які підлягають гарантійному ремонту, ліки, медичні вироби та надає послуги у сфері охорони здоров’я.

З 1 жовтня 2020 РРО стане обов’язковим для ФОПів, які торгують уживаними товарами, продають товари або послуги через Інтернет, турагенств і туроператорів, готелів тощо.

З 1 січня 2021 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку 2-4 групи.

Програмне забезпечення для роботи програмних РРО можна буде безкоштовно завантажити на сайті фіскальної служби.

Закон також розширює кола підприємців які можуть використовувати спрощену систему оподаткування. Починаючи з 1 січня 2021 її зможуть використовувати ФОПи (2 група) з обсягом доходу до 2.5 млн грн (зараз - 1.5 млн).