Закон про органи суддівського самоврядування

Інтерфакс-Україна. 04.11.2019. Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування", який ухвалив парламент 16 жовтня 2019 року.

Як повідомляє сайт Верховної Ради у понеділок, 4 листопада, президент повернув до парламенту цей закон зі своїм підписом.

Як повідомлялося, 16 жовтня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №1008, який передбачає, зокрема, скорочення складу Верховного Суду із 200 до 100 суддів. Норму про скорочення кількісного складу Верховного Суду внесено до закону про судоустрій і статус суддів.

Законопроект також вносить зміни до діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Зокрема, уточнюється, що ВККС є колегіальним органом. Крім того, законопроект передбачає зміни до законів про очищення влади, про Вищу раду правосуддя (ВРП).

У свою чергу Верховний Суд звернувся до президента країни Володимира Зеленського з проханням накласти вето на ухвалений парламентом у цілому закон (№1008). У зверненні наголошується, що "закон формує потенційні загрози незалежності всіх суддів, а його прийняття призведе до реального посягання на їх незалежність і матиме негативний вплив на дію верховенства права як невід'ємну складову правової держави".

____________________

Інтерфакс-Україна. 04.11.2019. Верховний Суд України звертається до президента країни Володимира Зеленського з проханням накласти вето на ухвалений парламентом у цілому закон (№1008) про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування.

Як повідомляє в п'ятницю прес-служба Верховного Суду, таке рішення судді затвердили на засіданні пленуму.

"Верховний Суд звертається до президента України з проханням застосувати дане Конституцією України право вето до прийнятого Верховною Радою України закону України "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування", - йдеться в ухваленому суддями зверненні до глави держави.

У зверненні наголошується, що "закон формує потенційні загрози незалежності всіх суддів, а його прийняття призведе до реального посягання на їх незалежність і матиме негативний вплив на дію верховенства права як невід'ємну складову правової держави".