Новий порядок призначення голів державних підприємств стратегічного значення і особливо важливих для економіки

Уряд змінив порядок призначення голів державних підприємств стратегічного значення і особливо важливих для економіки України. У зв'язку з цим вже започатковані конкурси з відбору керівників будуть зупинені і потім проведені за новими правилами.

Відповідну постанову №927 опубліковано в офіційній пресі.

Йдеться про призначення керівників стратегічних держпідприємств, вартість активів яких за даними останньої фінзвітності або річний розмір чистого доходу, перевищує 200 млн грн. А також особливо важливих держкомпаній із вартістю активів більше 2 млрд грн, або з чистим річним доходом понад 1,5 млрд грн. Виняток — відбір керівників державних банків.

Відбір буде проходити наступним чином. Попередньо визначати кандидатів будуть HR-компанії. А для остаточного призначення керівників Кабмін створить спеціальний комітет.

До його складу увійдуть міністр економіки, міністр фінансів, голова органу управління (Кабміну, профільного міністерства або Фонду держмайна — ред.). Також в комітет будуть включені чотири незалежних експерта з правом дорадчого голосу (їх буде призначати Кабмін).

На час проведення конкурсу виконуючого обов'язки будуть призначати лише за погодженням з Кабінетом міністрів.

Контекст

Раніше уряд змінив список держпідприємств стратегічного значення для економіки та безпеки України. З переліку 321 об'єкта виключили 39 і додали чотири нові підприємства.