Якість продуктів можна буде перевірити через смартфон

Юрліга, 12 лютого 2020. Відтепер українці мають можливість перевірити справжність продукту та дійсність маркування "органічна продукція". Зробити це можна буде з телефону чи комп'ютера. Відповідне рішення прийнято на засіданні Уряду 12 лютого.

"Сьогодні, на жаль, виробництво всієї органічної продукції перебуває поза межами правового поля. Будь-хто може підробляти таку продукцію і маркувати знаком "органічний продукт", а споживачі - купувати під цим знаком продукцію, яка не є такою. Ми виправляємо це і захищаємо виробників дійсно органічної продукції", - зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

Споживачі натуральної продукції отримають розширену достовірну інформацію про продукти, а саме:

- виробників органічної продукції;

- органи сертифікації, які мають право на проведення сертифікації органічного виробництва;

- наявності органічного насіння і садивного матеріалу.

Усі створені реєстри для впровадження ринку органічного виробництва (Державний реєстр операторів, що здійснюють виробництво продукції, Державний реєстр органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, Державний реєстр органічного насіння і садивного матеріалу) будуть у вільному доступі. Відповідно цими базами даних зможуть користуватись усі учасники ринку для здійснення своєї господарської діяльності.