Укравтодор управлятиме дорогами загального користування державного значення

LexInform, 1 квітня 2020.

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про Державне агентство автомобільних доріг України» від 1 квітня 2020 р. № 252.

Встановлено, що тепер Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор) реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства та управління автомобільними дорогами загального користування державного значення.

Розширено основні завдання Укравтодору – здійснення у межах повноважень, передбачених законом, державного управління у сфері безпеки автомобільних доріг та внесення на розгляд Міністра інфраструктури пропозицій щодо забезпечення формування державної політики (стратегії) у сфері дорожнього господарства та управління автомобільними дорогами загального користування державного значення, програм розвитку дорожнього господарства.

Також Положення доповнено підпунктами 22-1, 22-2, згідно з якими, Укравтодор відповідно до покладених на нього завдань забезпечує:

проведення обов’язкових аудиту та перевірки безпеки автомобільних доріг, що належать до сфери управління Укравтодору, згідно з вимогами актів законодавства, національних стандартів, вживає необхідних заходів за результатами їх проведення;

планування заходів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху з урахуванням соціально-економічних і екологічних умов конкретного регіону, економічних втрат у зв’язку із загибеллю або пораненням (травмуванням) людей внаслідок дорожньо-транспортних пригод, рівня розвитку дорожньої мережі, стану аварійності та інших показників єдиної системи обліку показників дорожнього руху і його безпеки та погоджує з Міністром інфраструктури відповідний план заходів.

Окрім цього, новою редакцією Положення встановлено, що Укравтодор очолює Голова, який призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом Міністрів України відповідно до законодавства про державну службу (раніше – за пропозицією Комісії з питань вищого корпусу державної служби). Голова Укравтодору може мати заступників, які призначаються на посаду та звільняються з посади Кабінетом Міністрів України відповідно до законодавства про державну службу.