Нові зміни в порядку затвердження проектної документації на будівництво

03 вересня 2020, Юридична газета

26 серпня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Про внесення змін до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи" № 752 (надалі – "Постанова"), якою вніс зміни до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. № 560, надалі – "Порядок"). Постанова набула чинності 27 серпня 2020 року.

Постанова передбачає наступні зміни в Порядку:

Проведення експертизи

Від 27 серпня 2020 року проведення експертизи дозволяється лише експертними організаціями, що відповідають визначеним Мінрегіоном критеріям і відомості про які внесені Мінрегіоном до Реєстру будівельної діяльності після його запровадження згідно із законодавством.

Публікація звітів

Запроваджується обов'язкова (разом з додатками) публікація звітів, яка має здійснюватися експертною організацією в Реєстрі будівельної діяльності.

Договір з експертною організацією

Може укладатися в електронній формі, а проект будівництва надаватися також як в паперовій, так і в електронній формах, в залежності від того, як це визначать сторони в договорі.

Формат експертного звіту

Відтепер формат експертного звіту може бути лише "позитивний" або "негативний". Позитивний звіт за форматом відповідатиме існуючому поняттю експертного звіту і є підставою для затвердження проекту будівництва, а негативним буде звіт, щодо допущення помилок, необхідності їх доопрацювання та/або недотримання зазначених вимог.

Затвердження проекту будівництва

Проект може розроблятися в електронній формі з подальшим затвердженням електронним розпорядчим документом (наказом) відповідного органу з накладенням електронного цифрового підпису керівника.

Розділ ОВНС

За наявності звіту з оцінки впливу на довкілля розділ ОВНС буде розроблятися тільки в частині заходів, не включених до звіту з оцінки впливу на довкілля.

Затвердження будівництва в енергетиці

Оператор системи передачі та оператор ГТС самостійно затверджуватимуть проекти будівництва, в тому числі ті, що реалізуються за рахунок державних коштів чи кредитів, незалежно від вартості проектів.

Додаткові експертизи

- Експертиза, що здійснюється відповідно до Закону України “Про Національну програму інформатизації” – у разі, якщо проект будівництва передбачає використання програмного забезпечення та/або комп’ютерної техніки та обладнання для створення інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем, розпорядником (одержувачем) бюджетних коштів.

- Аудиту безпеки автомобільної дороги – для проектів будівництва автомобільних доріг, що підлягають такому аудиту.

Експертиза інвестиційних проектів

Для проектів, що передбачають залучення державних капітальних вкладень та/або кредитів (позик), залучених державою або під державні гарантії.

Загалом, прийняття Постанови є ще одним кроком в діджиталізації галузі будівництва та проведенні реформи будівельної галузі, що почалася навесні цього року та знаходиться в активній фазі.

Серед потенційних негативних наслідків прийняття Постанови варто зазначити, що експертизу проектів зможуть здійснювати лише ті організації що відповідають визначеним Мінрегіоном критеріям і відомості про які внесені Мінрегіоном до Реєстру будівельної діяльності, що дає змогу Мінрегіону значно зменшити кількість експертних організацій на ринку.