МОЗ затверджено вимоги до тверджень про поживну цінність та користь харчових продуктів

Американська торгівельна палата в Україні, 28 серпня 2020

Міністерство охорони здоров’я України затвердило ще один євроінтеграційний документ у сфері безпечності харчових продуктів – наказ №1145, яким передбачено умови використання тверджень про поживну цінність та користь для здоров’я харчових продуктів.

Наказ стосується тверджень, які використовуються у маркуванні, рекламі або супровідних документах для інформування споживача про певні властивості харчових продуктів. Наприклад, «низькокалорійний», «знежирений», «полегшений», «з низьким вмістом цукру» належать до тверджень про поживну цінність, а інформація щодо позитивного впливу кальцію, вітаміну С чи клітковини на організм – до тверджень про користь для здоров’я. Вони можуть бути використані виробником або імпортером продукції лише за умови дотримання конкретних вимог, які до того ж мають бути підтверджені лабораторно або шляхом відповідних розрахунків. Так, інформацію про вміст вітамінів у харчовому продукті дозволяється використовувати, якщо показники їх вмісту відповідають нормам, затвердженим у додатках до наказу.

Такий підхід, що відповідає вимогам Регламенту Європейської Комісії #1924/2006, сприятиме забезпеченню поінформованості споживачів та зменшуватиме ризик введення споживача в оману або некоректного трактування інформації про харчовий продукт.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, але разом із тим встановлює трирічний перехідний період для адаптації до європейського регулювання та поступового оновлення маркування.

Експерти компаній-членів Американської торговельної палати в Україні (Палата) долучалися до розробки наказу. Тож Палата вітає його затвердження та висловлює вдячність Міністерству охорони здоров'я за лідерство та активну позицію щодо удосконалення національного харчового законодавства.