Зміни до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами

Енергетичний радник Європейсько-українського енергетичного агентства, 6 липня 2021

23 червня 2021 р. прийнято постанову № 650 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 499».

До прийняття зазначеної постанови Гарантований покупець відповідно до вимог Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами здійснював продаж електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії, на спеціальній сесії. Гарантованому покупцю було надано право самостійно визначати стартову ціну на аукціонах з продажу такої електричної енергії. Проте положеннями Порядку Гарантований покупець був обмежений в частині проведення аукціонів з продажу електричної енергії виключно з місячним терміном купівлі-продажу.

Постановою КМУ № 650 вносяться зміни до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами та Порядку відбору організаторів електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами. Зазначені зміни передбачають:

надання Гарантованому покупцю права визначати самостійно строк договорів купівлі-продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії, але не більше ніж до 12 місяців;

розширення переліку виробників електричної енергії, які зобов’язані здійснювати продаж електричної енергії за двосторонніми договорами на електронних аукціонах, відповідно до останніх змін до статті 66 Закону України «Про ринок електричної енергії» (комунальні унітарні підприємства та господарські товариства, 50% та більше акцій, часток яких належать комунальним підприємствам або територіальній громаді);

дозволити аукціонному комітету проводити засідання у режимі реального часу (через мережу Інтернет);

збільшення кількості членів аукціонного комітету.

Зазначена постанова впливає на діяльність Гарантованого покупця та дозволятиме йому пропонувати для продажу на ринку двосторонніх договорів більші обсяги електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії.