Закон про органічну продукцію

9 серпня 2021, https://agropolit.com/

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про органічну продукцію 1649-IX (5440) Про внесення зміни до розділу XI «Перехідні положення» Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Про це йдеться у аналітичному матеріалі AgroPolit.com.

Закон легалізує міжнародне органічне маркування для українських виробників органічної продукції, гарантує держпідтримку виробникам, протидіє розповсюдженню псевдоорганіки на полицях торговельних мереж та скасовує штрафи для виробників за порушення Закону України 2496-VIII «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» у низці випадків.

Президента ГС «Органічна Україна» Олена Корогод назвала ключові вигоди від ухваленого закону про органічну продукцію 1649-IX для споживачів, виробників та ринку.

Ухвалення закону 1649-IX (реєстраційний номер 5440) та навіть його підписання Президентом Володимиром Зеленським не створюють реальних механізмів регулювання органічного ринку, і бізнес це добре розуміє. Чого ж чекає бізнес? Оперативної реакції міністерства економіки, що формує політику у сфері органічного виробництва, щоб положення закону 1649-IX (5440) запрацювали і всі гравці ринку змогли реалізовувати формовану органічну політику та відповідати законодавству.

Ключове і найперше для реалізації цієї політики є в ухваленому законі, бо продукцію з написами біо-, еко-, органік- без міжнародного сертифікату торгівельні мережі чи майданчики вже зараз не мають права продавати.

Головне — тепер українська органічна продукція з міжнародним органічним сертифікатом продовжує впевнено і в законодавчому полі завойовувати українського споживача. Взагалі, цей закон 1649-IX абсолютно про розвиток внутрішнього органічного ринку, про законодавчі рамки конкурентних переваг для органічного сектору. Адже до цього часу міжнародне органічне маркування ніяк не було захищене в Україні, хоча ринок активно формується вже понад 10 років. Тому вже встигла з’явитися і навіть укріпитися псевдо «еко-біо-органік» продукція, яка однозначно занижує довіру до справжнього, чесного органічного продукту. Продукцію з написами біо-, еко-, органік- без міжнародного сертифікату торговельні мережі чи майданчики вже зараз не мають права продавати — кожна торговельна точка зобов’язана показати на запит споживача органічний сертифікат з переліком продукції», — говорить Корогод, коментуючи закон про органічну продукцію.