Критерії для банків, у яких Центральний депозитарій та клірингові установи мають право відкривати рахунки в іноземній валюті

НБУ, 7 грудня 2021, 18:58

Згідно з повідомленням, з 9 грудня Центральний депозитарій (ЦД) для виконання низки операцій в іноземній валюті зможе використовувати валютні рахунки в банках, що відповідають його внутрішнім вимогам щодо оцінки ризиків, а також встановленим НБУ критеріям.

Відтак, банки України повинні мати довгостроковий кредитний рейтинг за міжнародною шкалою та зобов’язаннями в іноземній валюті, встановлений рейтинговими агентствами S&P, Fitch Ratings або Moody`s на рівні не нижчому від довгострокового кредитного рейтингу держави за зобов’язаннями в іноземній валюті, визначеного відповідним агентством на момент відкриття рахунку.

При цьому з переліку банків, у яких ЦД має право відкривати рахунки в іноземній валюті, будуть виключені такі, що мають у статутному капіталі не менше ніж 75% акцій, що належать особам, місцезнаходження або реєстрація яких віднесена Кабміном до переліку офшорних зон або визнаних Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом. Також будуть виключені банки, які не виконують або виконують неналежно міжнародні рекомендації у сфері боротьби з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи розповсюдженням зброї масового знищення. ЦД також не матиме права відкривати рахунки у таких банках.

Крім того, будуть виключені банки, що порушували встановлені НБУ економічні нормативи два та більше разів впродовж останніх трьох місяців до моменту відкриття рахунку.

Для іноземних банків стане обов’язковою наявність мінімального довгострокового кредитного рейтингу за міжнародною шкалою, визначеною S&P, Fitch Raitings або Moody`s, або не нижчою за “ВВВ” - за класифікацією S&P або Moody’s.

Крім того, з 9 грудня клірингові установи та Центральний депозитарій для здійснення розрахунків у внутрішній системі обліку особи, що провадить клірингову діяльність, організації проведення розрахунків та діяльності центрального контрагента матимуть право використовувати валютні рахунки в іноземних банках, які відповідають їх внутрішнім вимогам, а також наведеним вище критеріям для іноземних банків. Центральний депозитарій та клірингові установи зможуть використовувати рахунки в різних банках, зокрема іноземних, з метою зниження ризиків.

Національний банк також визначив, що у разі, якщо банк перестане відповідати наведеним критеріям, Центральний депозитарій та клірингові установи мають впродовж шести місяців припинити використання рахунку, відкритого в такому банку.

Довідково

Відповідні критерії були розроблені з метою гармонізації нормативно-правових актів Національного банку із:

законом №1587-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи”, прийнятого Верховною Радою 30 червня 2021 року (набрав чинності з 5 серпня 2021 року);

законом №738-Х "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів" прийнятого Верховною Радою 19 червня 2020 року (основні положення набрали чинності з 1 липня 2021 року).