Зміни до Кодексу про адмінправопорушення щодо повноважень вищих спеціалізованих судів з розгляду справ про адмінправопорушення

Верховна Рада України, 8 лютого 2022

Президент підписав Закон від 25.01.2022 N 1995-IX "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень вищих спеціалізованих судів з розгляду справ про адміністративні правопорушення", яким надано суддям вищих спеціалізованих судів повноваження на розгляд справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 185-3 "Прояв неповаги до суду або Конституційного Суду України" Кодексу про адміністративні правопорушення.

Законом доповнено статті 213 та 221-1 КпАП положеннями, згідно з якими вищі спеціалізовані суди набувають повноважень розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 185-3 КпАП, в порядку, встановленому для місцевих господарських та адміністративних судів, апеляційних судів та Верховного Суду.

Закон набрав чинності 11 лютого 2022 року.

Коментар експерта: ВАКС отримав можливість реагувати на неповагу до суду і притягувати до адмінвідповідальності. Всі інші суди мали таке повноваження. Випадки неповаги у ВАКС траплялися нерідко і учасники знали, що їм за це нічого не буде.