Закон про передачу Експортно-кредитного агентства під нагляд НБУ

Верховна Рада України, 6 квітня 2022

Згідно із законом, НБУ отримав повноваження, зокрема, визначати порядок ліцензування агентства та умов його діяльності, визначати порядок держконтролю за роботою ЕКА, вимоги до коруправління агентства та системи внутрішнього контролю, а також вимоги до структури власності ЕКА та інші вимоги до діяльності агенції.

Крім цього, законопроект закріплює особливий статус ЕКА, визначає особливості організації його управління, держнагляду за ним та ведення ним страхової діяльності.

Документ передбачає розширення можливостей ЕКА здійснювати страхування та перестрахування експортного факторингу. Розмір початкового статутного капіталу ЕКА, що формується за рахунок коштів державного бюджету, збільшено до не менш як 2 млрд грн.

Основною метою збільшення початкового статутного капіталу ЕКА є покращення фінансової стійкості ЕКА відповідно до вимог Директив про платоспроможність Європейського Союзу та інструкцій провідних рейтингових компаній (S&P, Moody’s) щодо визначення достатнього рівня капіталу страхової компанії.

Документ розширює сферу підтримки українського експорту з доданою вартістю, зокрема за рахунок товарів переробної промисловості, а також спрощує порядок реалізації завдань та основних напрямів діяльності ЕКА.