Закон про розвиток систем зрошення

Верховна Рада України, 6 травня 2022, 20:10

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель".

Документ має створити передумови для відновлення та розвитку меліоративної галузі України, адже за час незалежності зрошувальні площі щороку стрімко скорочувалися – з 2,3 млн у 1990 році до 550 тис. у 2021-му.

Закон, зокрема, визначає правовий статус організацій водокористувачів, порядок їхнього створення та діяльності, порядок і умови набуття ними прав на об'єкти інженерної інфраструктури міжгосподарських і внутрішньогосподарських меліоративних систем тощо.

Згідно з документом, організація водокористувачів створюється для "ефективного проведення гідротехнічної меліорації на земельних ділянках сільськогосподарського призначення, включених до територій обслуговування організації".

Законом встановлено, що "організація не має права здійснювати виробництво продукції, надавати послуги та виконувати роботи, не пов'язані із забезпеченням гідротехнічної меліорації, крім випадків виробництва та реалізації побічної продукції під час здійснення основної діяльності організації, доходи від реалізації якої використовуються виключно для фінансування статутної діяльності організації".

Також документом вносяться зміни до законодавчих актів, які мають створити передумови для утримування водокористувачами меліоративної інфраструктури та залучення інвестицій до неї.