Ратифікація Протоколу про право, що застосовується до зобов’язань про утримання

Українське право, 7 липня 2022

Закон України «Про ратифікацію Протоколу про право, що застосовується до зобов'язань про утримання» прийнятий 1 липня 2022 року. (проект №0127)

Відповідно до Закону, передбачено ратифікувати Протокол про право, що застосовується до зобов'язань про утримання.

Протокол складається з 30 статей і визначає право, що застосовується до аліментних зобов’язань, що випливають із сімейних правовідносин, батьківства, шлюбу, включаючи зобов’язання стосовно дитини незалежно від сімейного стану батьків.

Відповідно до Протоколу за загальним правилом зобов’язання щодо утримання визначаються правом тієї Держави, у якій звичайно проживає кредитор (стягувач).

Разом з тим в Протоколі визначаються особливості регулювання правовідносин щодо стягнення аліментів на дітей, аліментів на одного з подружжя, визначення розміру аліментних виплат, а також випадків, у яких дозволяється вибір застосовного права щодо аліментних зобов’язань.

Протокол відкрито для підписання будь-якою державою.

Протокол набрав чинності 01 серпня 2013 року, а для кожної держави, яка пізніше передає документ про ратифікацію чи приєднання, він набирає чинності через три місяці після передачі на зберігання депозитарію ратифікаційної грамоти.