Закон про систему переходу від військової кар’єри до цивільного життя

Міністерство у справах ветеранів України, 29 липня 2022

У п'ятницю, 29 липня, на засіданні Верховної Ради України 286 народних депутатів ухвалили у другому читанні та в цілому проєкт закону №7412 про внесення змін до статті 8 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя.

Його розроблено задля забезпечення єдиного системного підходу до формування та реалізації державної політики у сфері зміни військової кар’єри на цивільне життя на основі принципів комплексності, наукової обґрунтованості та міжвідомчої взаємодії.

Над документом також безпосередньо працювала команда фахівців Міністерства у справах ветеранів України.

Так, відповідно до норм ухваленого закону на соціальну та професійну адаптацію мають право військовослужбовці, які звільнені або звільняються з військової служби з числа ветеранів війни, членів сімей загиблих Захисників, членів сімей ветеранів, осіб, які мають особливі заслуги перед Україною. Організація цього процесу провадиться Мінветеранів.

Коментуючи ухвалений законопроєкт, міністр Юлія Лапутіна наголосила, що акт відповідає напрацюванням робочої групи з питань захисту прав ветеранів до Плану відновлення України, а саме є одним із завдань цілі “Надання державою можливостей ветеранам безбар’єрно реалізувати свій професійний потенціал для власного розвитку та економічного розвитку держави”.

Вона зазначила, що у співпраці з Міноборони, МВС, МОЗ, Мінсоцполітики, іншими відомствами Мінветеранів працює над впровадженням в Україні ефективної системи переходу з військової кар’єри до цивільного життя, яка включає медичну та психологічну реабілітацію Захисників та членів їхніх родин, сприяння у перекваліфікації та працевлаштуванні, соціальному захисті й підтримці ветеранського підприємництва.

“Переважна більшість наших Захисників та Захисниць, які боронять нашу Україну у лавах різних силових структур – це молоді люди. Після перемоги вони повернуться з війни молодими і їм буде потрібна відповідна підтримка як держави так і суспільства, зокрема в адаптації до мирного життя, – сказала Юлія Лапутіна. – Тому ухвалення цього законопроєкту є важливим кроком на шляху впровадження в Україні дієвої системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя. Він дозволить Мінветеранів напрацювати необхідні нормативно-правові акти для комплексного та ефективного формування та реалізації системи переходу на основі кращих практик країн–членів НАТО та наших власних напрацювань”.

Нагадаємо, у липні цього року Міністерство у справах ветеранів України отримало від Міністерства у справах хорватських захисників (Республіка Хорватія) перекладену українською мовою законодавчу базу щодо соціальної підтримки ветеранів і розвитку ветеранської політики у Хорватії. Вона буде використана Мінветеранів під час розробки та впровадження державної ветеранської політики в Україні. Зокрема, врахована при розробці нормативно-правової бази щодо системи переходу від військової кар'єри до цивільного життя.

Йдеться про законодавчі напрацювання і практичний досвід у сферах забезпечення прав та інтересів ветеранів війни та членів їхніх сімей, у наданні психологічної підтримки, перенавчанні й працевлаштуванні, сприянні у започаткування власної справи, підвищенні конкурентоспроможності ветеранів на ринку праці. А також щодо забезпечення житлом.