Лісові господарства України об’єднають в єдине держпідприємство

Кабінет Міністрів України, 7 вересня 2022

В Україні створять єдине спеціалізоване лісогосподарське держпідприємство "Ліси України", яке об’єднає 158 лісогосподарських підприємств.

Кабінет Міністрів прийняв постанову, яка передбачає реформування лісової галузі. Згідно з нею, замість 24 обласних управлінь Держлісагентства утворюються дев’ять регіональних офісів лісового та мисливського господарства. А 158 лісогосподарських підприємств зливаються в ДП "Ліси України".

У Держлісагентстві пояснили, що у подальшому структура "Лісів України" складатиметься з трьох рівнів: місцеві філії; регіональні офіси; центральний офіс.

Нове підприємство сконцентрується на плануванні, координації та контролі якості робіт. Для виконання робіт на конкурсній основі будуть залучатись зовнішні підрядники.

Таким чином, за прикладом європейських країн, в Україні буде сформовано модель з двома незалежними вертикалями управління лісами. "Ліси України" проводитимуть господарську діяльність, регіональні управління агентства впроваджуватимуть державну політику і контролюють діяльність лісокористувачів – як державних, так і всіх інших.

Центральний офіс Держлісагентства координуватиме взаємодію обидвох вертикалей управління.

При цьому ліси залишатимуться державними. У постанові КМУ прописано, що приватизація лісів ДП "Ліси України" і ПАТ заборонена відповідно до Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна".

Реформа також передбачає цифровізацію галузі та збереження робочих місць у галузі та рівня податкових надходжень до місцевих бюджетів.