Закон про оновлення порядку оподаткування нерухомості, яка буде збудована у майбутньому

Верховна Рада України, 6 жовтня 2022

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому.

Відповідно до закону, запровадять касовий метод для забудовників і девелоперів, щоб визначати податкові зобов’язання з ПДВ щодо операцій з нерухомістю, яку спорудять у майбутньому.

Не підлягатиме бюджетному відшкодуванню сума від’ємного значення, до розрахунку якої включили суми податку, що їх сплатив отримувач товарів/послуг у попередніх і звітному податкових періодах постачальникам, які використали в операціях з першого постачання житла. Суму від’ємного значення зараховуватимуть до складу податкового кредиту наступного звітного періоду до її повного погашення.

До переліку операцій першого постачання житла включать операції купівлі-продажу неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомостію.

Також встановлюється порядок оподаткування ПДФО доходу від операцій:

з неподільнім об’єктом незавершеного будівництва/майбутнім об’єктом нерухомості;

подільним об’єктом незавершеного будівництва;

відступлення прав вимоги за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого частково сплатили ціну та зареєстрували обтяження речових прав на користь покупця.

Дохід від цих операцій оподатковуватимуть за ставкою 18%. Його можна буде зменшити на документально підтверджені витрати.

Під активами інституту спільного інвестування розумітимуть лише сформовану/оплачену коштом спільного інвестування сукупність активів, що передбачають нормативно-правові акти Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.