ВРУ розблокувала приватизацію держмайна під податковою заставою. держмайно будуть приватизувати без згоди ДПС

Головбух, 25 листопада 2022

Діє закон, який відновлює строки проведення заходів з погашення податкового боргу та спрощує приватизацію державного та комунального майна.

24.11.2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу» від 03.11.2022 № 2719-IX.

Закон:

дозволив приватизувати державне та комунальне майно, яке перебуває у податковій заставі, без згоди органу контролю. Але є умова: покупець зобов’язаний погасити податковий борг не пізніше ніж за шість календарних місяців з моменту переходу права власності на об’єкт приватизації;

відновив строки проведення заходів з погашення податкового боргу платників податків — суб’єктів господарювання, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки;

звільнив орган контролю від сплати судового збору з питань, що пов’язані зі стягненням узгоджених грошових зобов’язань платників податків.

За продажу в процесі приватизації об’єктів державної та комунальної власності покупець набуває всіх прав та обов’язків щодо погашення податкового боргу підприємства, який не погасили на момент переходу права власності на об’єкт приватизації.

Якщо покупець повністю погасить податковий борг не пізніше ніж за шість календарних місяців з дати укладення договору купівлі-продажу:

штрафні санкції і пеню не застосовуватимуть /не нараховуватимуть;

застосовані/нараховані штрафи/пеню анулюють.

Відсутність згоди органу контролю на відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, не є:

перешкодою для продажу об’єктів державної та комунальної власності;

підставою для відмови у нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу цього майна.

Податкова застава зберігає чинність для покупця об’єкта приватизації. Припиняють її в порядку, що встановив закон.

«Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів сайту, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише за письмового дозволу редакції сайту Головбух