Кабмін створив компанію «Українські розподільні мережі» для управління державними «обленерго»

ExPro Consulting, 2 грудня 2022

Кабінет Міністрів України створив компанію АТ «Українські розподільні мережі» яка управлятиме державними операторами системи розподілу (обленерго).

Відповідну постанову «Про утворення акціонерного товариства Українські розподільні мережі» Кабінет Міністрів прийняв 29 листопада.

«Утворити акціонерне товариство «Українські розподільні мережі», 100 відсотків акцій якого належить державі, повноваження з управління корпоративними правами держави у статутному капіталі якого здійснює Міністерство енергетики», - йдеться в постанові.

Статутний капітал акціонерного товариства у розмірі 1,514 млрд грн сформовано шляхом внесення державних пакетів акцій «Хмельницькобленерго» та «Миколаївобленерго».

Також, за рішенням Кабміну, Міністерство енергетики має затвердити рішення про заснування товариства, затвердити статут товариства, утворити органи управління товариства, обрати членів наглядової ради, голову та членів колегіального виконавчого органу товариства, членів ревізійної комісії тощо.

«Взяти до відома, що після завершення процедур, пов’язаних з першою емісією акцій товариства, Міністерство енергетики забезпечить збільшення статутного капіталу та здійснення додаткових емісій акцій товариства за рахунок цінних паперів акціонерних товариств, які провадять діяльність у сфері розподілу електричної енергії, які перебувають у державній власності та повноваження з корпоративного управління якими здійснює Міністерство енергетики», - йдеться в постанові.

В рішенні про емісію акцій АТ «Українські розподільні мережі» як мета вказано «створення умов для надійного та ефективного функціонування і розвитку операторів систем розподілу для забезпечення економічної та енергетичної безпеки держави, залучення інвестицій та отримання прибутку».

Урядовці ухвалили рішення про створення державного обленерго, до статутного капіталу якого передано держпакети акцій двох обленерго.