Закон про утвердження української національної та громадянської ідентичності

4 січня 2023 року, Міністерство у справах ветеранів України

1 січня 2023 року набув чинності Закон України “Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності”.

Нагадаємо, 13 грудня 2022 року Верховна Рада України ухвалила відповідний законопроєкт – “за” проголосували 322 народних депутатів.

Зазначимо, що до розробки Закону були залучені фахівці Міністерства у справах ветеранів України. А документом відведено значне місце українським ветеранам та ветеранським політикам.

Що впроваджує даний Закон?

– Законом вперше в історії незалежної України визначено мету, завдання, принципи, напрями, особливості формування та реалізації державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності як складової забезпечення національної безпеки України. А також гарантії участі громадян України, закордонних українців, громадських об’єднань та інших інститутів громадянського суспільства у її реалізації.

– Визначено повноваження органів державної влади та місцевого самоврядування у цій сфері, зокрема повноваження Мінветеранів.

– Закріплені поняття української національної та громадянської ідентичності, визначені складові державної політики в утвердженні української національної та громадянської ідентичності – національно-патріотичне виховання, військово-патріотичне виховання та громадянська освіта.

Як зазначили фахівці Мінветеранів, одним із основних завдань державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності є поширення інформації про ветеранів, формування у суспільстві традицій вшанування пам’яті загиблих (померлих) Захисників і Захисниць.

Так, до національно-патріотичного виховання залучатимуться ветерани та особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, учасники Революції Гідності.

Зокрема, громадянсько-патріотичне виховання буде здійснюватися за напрямами популяризації історії України. Увага акцентуватиметься на боротьбі українського народу за самовизначення і творення власної держави, етапах державотворення та борців за незалежність, а також вшанування видатних особистостей, ветеранів війни, героїв, які полягли в боротьбі за Україну.

Військово-патріотичне виховання передбачатиме підготовку кваліфікованого кадрового потенціалу з числа ветеранів, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, учасників Революції Гідності з подальшим залученням їх до організації освітньої діяльності з початкової військової підготовки, реалізації програм, проєктів та заходів військово-патріотичного виховання, розповіли фахівці Мінветеранів.

Крім того, ветерани будуть інтегровані до забезпечення громадянської освіти, зокрема до викладацької діяльності.