Закон, що збільшує штрафи за порушення авторського права

Liga.Zakon, 2 грудня 2022

Верховна Рада прийняла в цілому як закон проєкт №5643 щодо посилення відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав.

Цей закон є суміжним до ухваленого Закону "Про авторське право і суміжні права" та визначений як Євроінтеграційний пріоритетний.

Тепер за незаконне використання об'єкта права інтелектуальної власності або інше умисне порушення прав на об'єкт права інтелектуальної власності, що охороняються законом, - адмінштраф від п'ятдесяти до трьохсот нмдг (850 - 5100 грн) із конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення (було від десяти до двохсот нмдг - 170-3400 грн).

У Кримінальному кодексі також підвищаться штрафи за незаконне відтворення, використання та розповсюдження об'єктів авторського права - від трьохсот до тисячі нмдг, тобто 5100 - 17000 грн, або виправні роботи на строк до двох років, або позбавлення волі на той самий строк Раніше штраф був від двохсот до тисячі нмдг.

Головбух, 28 грудня 2022

29.12.2022 набуде чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав» від 01.12.2022 № 2803-IX (далі — Закон № 2803).

Закон № 2803 гармонізує українське законодавство у галузі авторських прав з європейським, а саме:

посилює адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення авторського права і/або суміжних прав;

виключає адміністративну та кримінальну відповідальність за відсутність маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних.

А саме:

Збільшують штрафи за статтями:

51-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП). Незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності, привласнення авторства на такий об’єкт (плагіат) або інше порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності, що охороняються законом, призведе до накладення штрафу від 50 до 300 НМДГ (850—5100 грн) з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення.

176 Кримінального кодексу України (КК). Незаконне використання об’єктів авторського права (в тому числі літературних, художніх творів, комп’ютерних програм, баз даних (компіляцій даних), інших творів) і (або) суміжних прав (виконань, фонограм, фільмів, програм організацій мовлення), виготовлення, реклама, розповсюдження, ввезення з метою розповсюдження і застосування засобів для недозволеного обходу технологічного засобу захисту авторського права і (або) суміжних прав (в тому числі кардшейрінг), камкординг, інше умисне порушення авторського права і суміжних прав, а також фінансування таких дій, якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі, буде каратися штрафом від 300 до 1000 НМДГ (5100—17000 грн), або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Виключають статті:

164-9 КпАП «Незаконне розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних»;

216 КК «Незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених контрольних марок».