Оренда майна державних підприємств буде здійснюватися через електронні аукціони

Судово-юридична газета, 29 грудня 2022

Опубліковано закон щодо змін до Цивільного та Господарського кодексів: коли майно не може бути витребувано від добросовісного набувача.

Крім того, згідно з документом, аренда майна державних підприємств буде здійснюватися через електронні аукціони.

28 грудня у «Голосі України» опублікували Закон, ухвалений 1 грудня 2022 №2792-IX, яким зокрема змін внесено зміни до Цивільного та Господарського кодексів.

Зокрема у ЦК визначено, що майно не може бути витребувано від добросовісного набувача, якщо воно було продане такому набувачеві на електронному аукціоні у порядку, встановленому для приватизації державного та комунального майна.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Верховна Рада підтримала пропозиції Президента України Володимира Зеленського до даного законопроєкту №6101 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності суб’єктів державного сектору економіки", який передбачає аренду майна державних підприємств лише через електронні аукціони та унеможливлює витребування майна у добросовісного набувача, якщо воно було продане за результатами аукціонів.

Крім того, згідно з документом, аренда майна державних підприємств буде здійснюватися через електронні аукціони.

«Здійснюючи управління об'єктами державної власності, Кабінет Міністрів України визначає порядок відчуження або передачі в оренду (найм) майна державних акціонерних товариств, 100% акцій у статутному капіталі яких перебуває у державній власності, на конкурентних засадах через електронну торгову систему», - зазначається у документі.

Закон набуде чинності 28 березня 2023 року.

https://ibuhgalter.net/, 9 січня 2023

На підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності суб’єктів державного сектору економіки» від 01.12.2022 р. № 2792-IX внесено зміни до низки законодавчих актів, спрямованих, з-поміж іншого, на удосконалення окремих етапів відчуження або передачі в оренду (найм) майна державних акціонерних товариств.

Зокрема:

положення Закону України «Про акціонерні товариства» від 27.07.2022 р. № 2465-IX доповнено визначенням терміну «державне акціонерне товариство»;

визначено порядок погодження рішень щодо відчуження і передачі в оренду (найм) майна державних акціонерних товариств. Відповідні зміни внесено до Закону України «Про управління об’єктами державної власності» від 21.09.2006 р. № 185-V;

зафіксовано умови продажу державного і комунального майна на конкурентних засадах та передбачено захист добросовісних наймачів такого майна (оновлено норми Господарського та Цивільного кодексів).

Закон № 2792 набирає чинності через три місяці з дня його опублікування (тобто 28.03.2023 р.), крім норми щодо визначення державного акціонерного товариства, яка набрала чинності 29.12.2022 р.