Закон про захист трудових мігрантів і боротьбу з шахрайством при працевлаштуванні за кордон

Верховна Рада України, 11 квітня 2023

Президент України В. Зеленський підписав ухвалений раніше Верховною Радою законопроект №2365 "Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон". Відтепер компанії-посередники, які пропонують роботу українцям в інших країнах, не мають права брати за свої послуги платню з громадян. Натомість ці послуги повинні сплачувати закордонні компанії, які шукають собі працівників.

Раніше більшість шахрайських схем були побудовані на тому, що українці сплачували гроші наперед за нібито пошук роботи незрозумілим компаніям - посередникам, які обіцяли їм захмарні зарплати за кордоном, а потім зникали з їхніми грошима, і люди не отримували роботу. При цьому всі знані рекрутингові компанії завжди надавали послуги безкоштовно, як заведено у розвинутих країнах.

Закон №2365 запроваджує адміністративну відповідальність за стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних та інших винагород за посередництво у працевлаштуванні за кордоном. На компанії-порушники накладатиметься штраф у розмірі 2−5 тис неоподатковуваних мінімумів доходів. Це призведе до того, що шахрайство суттєво зменшиться і українці зможуть шукати роботу в іноземних компаніях без страху бути ошуканими.