Закон про розгляд справ про банкрутство за правилами спрощеного позовного провадження

Верховна Рада України, 11 квітня 2023

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом закон про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства, який, зокрема передбачає розгляд справ про банкрутство за правилами спрощеного позовного провадження, тобто справа може розглядатися, зокрема без виклику сторін та швидше.

Підписаним Главою держави законом внесено зміни до Кодексу з процедур банкрутства та зазначено, що заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

При цьому позивач має право в позовній заяві заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Крім цього зазначений закон спрощує роботу арбітражним керуючим. Він передбачає створення автоматизованої інформаційної системи «Банкрутство та неплатоспроможність», що об'єднає необхідні реєстри та бази даних і до складу якої входитиме Електронний кабінет арбітражного керуючого.