Закон про відновлення великої приватизації й оптимізацію структур Фонду держмайна

20 червня 2023, Суспільне.новини

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №8250, який відновлює велику приватизацію та оптимізує структури Фонду державного майна України (ФДМУ).

Про це у Telegram повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

Відповідно до картки законопроекту на сайті Верховної ради, президент підписав закон 20 червня.

У ФДМУ зазначили, що документ що має удосконалити структуру управління Фондом, дозволити уряду відновити велику приватизацію та підвищити ефективність роботи з майном, що перебуває під санкціями.

"‎Завдяки спільній роботі президента, Верховної ради та уряду ми відновлюємо велику приватизацію. Залучення приватних інвестицій у державні підприємства – це нові технології, модернізація економіки, розвиток інфраструктури та підвищення конкурентоспроможності нашої країни"‎, — сказав голова ФДМУ Рустем Умєров.

Підписаний закон дозволяє голові Фонду самостійно призначати та звільняти заступників, встановлює заборону обіймати посади керівників підприємств та членів наглядових рад підсанкційним особам та громадянам країн-агресорів. Також скасовується процедура погодження директорів підприємств, які перебувають в управлінні ФДМУ, з місцевою владою.

Крім цього, документ вносить зміни в роботу із підсанкційним майном:

за рішенням ВАКС підсанкційне майно буде передаватися ФДМУ;

ФДМУ буде самостійно приймати управлінські рішення щодо такого майна (приватизація, продаж, оренда чи управління);

всі отримані кошти будуть направлятися до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

30 травня парламент у другому читанні схвалив законопроект №8250, який вносить зміни до закону "Про Фонд державного майна України" для його оптимізації. За проект закону проголосував 231 народний депутат.

Велика приватизація в Україні була призупинена влітку минулого року законопроектом №7451.