Закон про подолання туберкульозу в Україні

Верховна Рада України, 9 серпня 2023

Верховна Рада підтримала в цілому закон про подолання туберкульозу в Україні. «За» проголосував 241 депутат.

Закон спрямований на оновлення та вдосконалення правил у боротьбі з туберкульозом, забезпечення відповідності його вимог законодавству в галузі охорони здоров'я та регулювання використання сучасних медичних досягнень і практик відповідно до настанов ВООЗ.

Зокрема, визначаться механізм забезпечення профілактичного лікування туберкульозу шляхом централізованої закупівлі лікарських засобів, які потім розподілятимуться між провайдерами медичних послуг у регіонах за допомогою Національної служби здоров'я.

Згідно з документом, закон також встановлює трирівневу систему мікробіологічних лабораторій із діагностики туберкульозу на чолі з Центральною референс-лабораторією, яка має забезпечувати зовнішній контроль якості лабораторій нижчого рівня.

Крім того, створюються умови для навчання здобувачів освіти, зокрема дітей, які хворіють на туберкульоз.

Закон також посилює соціальний захист працівників регіональних фтизіопульмонологічних центрів, надавши їм право на щорічну додаткову оплачувану відпустку.

Ба більше, згідно з документом, забороняється реалізація аптечними закладами фізособам лікарських засобів, віднесених до протитуберкульозної фармакотерапевтичної групи, без рецепта лікаря.