У разі реорганізації музею подальшу долю колекції необхідно узгоджувати з Мінкультом: закон про новий порядок використання музейних зібрань

Суспільне, 10 серпня 2023

У Верховній Раді підтримали проєкт закону про внесення змін до статті 10 закону "Про музеї та музейну справу" — ним регулюють порядок подальшого використання музейних зібрань у разі реорганізації закладів. Про це 9 серпня повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Відтепер у разі реорганізації закладів державної та комунальної форми власності, керівники мають обов'язково погоджувати з Мінкультом порядок подальшого використання музейних зібрань.

"Ці зміни до законодавства не тільки допоможуть краще зберігати музейний фонд України, а й забезпечуватимуть прозорість процесу реорганізації музеїв", — йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначають, що законопроєкт дасть можливість не допустити прихованої ліквідації музеїв через ці механізми.

Раніше порядок використання музейних зібрань у разі ліквідації музею визначав засновник за погодженням із МКІП. Але у випадку реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) обов'язкового погодження з міністерством не було. Це могло загрожувати збереженню музейного фонду України.