Закон про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо уніфікації з європейськими та північноатлантичними стандартами процедур декларування військової техніки та інших товарів

Enkorr.ua, 12 вересня 2023

Президент Володимир Зеленський 12 вересня підписав Закон України № 9402 «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо уніфікації з європейськими та північноатлантичними стандартами процедур декларування військової техніки та інших товарів».

Закон вносить доповнення до ст. 42 «Порядок підтвердження країни походження товару» Митного кодексу. Згідно зі змінами, крім документів, передбачених частиною першою статті 42 цього кодексу, декларант, уповноважена ним особа або перевізник зобов'язані надати митному органу в паперовій або електронній формі документи, що підтверджують якісні характеристики товару, надані виробником товару, і документи й відомості, визначені статтею 335 цього кодексу (залежно від виду транспорту, яким здійснюється переміщення товару), що підтверджують маршрут постачання товару від виробника до підприємства, яке є отримувачем згідно з зовнішньоекономічним договором (контрактом).

Затверджені зміни закону означають, що тепер імпортери зобов’язані надавати в українську Енергетичну митницю пакет документів, якими підтверджується весь ланцюг постачань нафтопродуктів від заводу-виробника до українського кордону.

Зміни до Митного кодексу набувають чинності через місяць з дня, наступного за днем опублікування цього закону.