Україна уніфікувала законодавство про безпеку постачання природного газу з європейським

29 грудня 2015 р., м. Київ ¬¬ — Міністерством енергетики та вугільної промисловості офіційно оприлюднені та набувають чинності Правила про безпеку постачання природного газу (аналог Prevention Action Plan в країнах ЄС). Раніше, 18 грудня 2015 року, набув чинності Національний план дій (аналог Emergency Action Plan в країнах ЄС).

Введення у дію цих документів наближає правила енергетичного ринку України до тих, що діють у ЄС. Вони спрямовані на посилення безпеки постачання природного газу в Україні шляхом прогнозування та оцінки можливих ризиків та вжиття заходів для їх запобігання, а також реагування на кризові ситуації із переривання поставок газу.

Зокрема, Правила про безпеку постачання природного газу визначають коло захищених споживачів, регламентують виявлення та класифікацію основних ризиків щодо безпеки постачання природного газу та заходи, необхідні для зменшення впливу таких ризиків (превентивні заходи). Також визначені обов’язки суб’єктів владних повноважень, відповідальних за безпеку постачання природного газу.

Національний план дій визначає рівні можливих кризових ситуацій з надходженням природного газу в Україну та систему заходів реагування на них, обов’язки суб’єктів ринку природного газу з урахуванням впливу на них кризової ситуації, а також першочергові заходи, що підлягають обов’язковому виконанню з метою поновлення надходження природного газу. Положення як Правил, так і Плану є обов’язковим для виконання всіма суб’єктами ринку природного газу.

Серед Договірних Сторін Енергетичного Співтовариства Україна першою затвердила таке законодавство, що зміцнює її статус у Європі як надійного партнера у газовому секторі. Прийняті документи пройшли перевірку на відповідність міжнародним зобов’язанням України спеціалістами Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

Затвердження Правил про безпеку постачання природного газу та Національного плану дій є вагомим кроком до інтеграції із законодавством ЄС у сфері безпеки постачання газу.