Зміни до закону про нацменшини зокрема про те, що мови нацменшин дозволено використовувати в рекламі (окрім російської)

Радіо Свобода, 21 вересня 2023

Верховна Рада 21 вересня схвалила закон, який регулює питання реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України, повідомив депутат Ярослав Железняк.

За його словами, за відповідний законопроєкт №9610 «Про внесення змін до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України» проголосувало 318 народних депутатів

Законодавець каже, що метою ініціативи є «вдосконалення законодавчого регулювання реалізації прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) відповідно до міжнародних договорів, які ратифікувала Україна».

При підготовці законопроєкту до другого читання були «частково враховані рекомендації Венеційської комісії», зокрема, закон доповнено та ухвалено з наступними пропозиціями, зазначив парламентарій.

Документом передбачено, що школярам будуть надані безкоштовні підручники (у тому числі електронні), що буде вирішувати уряд.

Регламентується, що у населених пунктах, де проживають національні меншини, дозволено буде використання їхньої мови у рекламі, інших заходах та під час надання допомоги.

Законом також деталізовано порядок визначення певних населених пунктів як таких, де живуть представники тієї чи іншої національної меншини.

Передбачається, що у відповідних населених пунктах (визнаними місцем проживанням національних меншин) можуть бути створені центри національних меншин (спільнот) відповідної територіальної громади.

Окрім того, гарантується державний захист тих мов національних меншин, яким загрожує знищення, а також підтримка і збереження традиційної культури та нематеріальної культурної спадщини національних меншин.

Водночас акцентується, що дія закону не буде поширюватися на росіян, які мешкають на території України.

LexInform, 8 листопада 2023

Публічні заходи і реклама мовою держави-агресора не допускається, у тому числі в місцях проживання нацменшин.

Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України» від 21 вересня 2023 р. № 3389-IX, яким мови нацменшин дозволено використовувати в рекламі.

Крім того, новою редакцією п. 3 розд. V Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» встановлено, що на період дії воєнного стану в Україні та протягом:

1) шести місяців з дня його скасування або припинення тимчасовому обмеженню в реалізації та захисті підлягають визначені ст. 7 (у частині права на мирні зібрання), ст. 14, 18, 19 та ч. 3 ст. 20 цього Закону права національних меншин (спільнот), які ідентифікують свою приналежність за етнічним походженням із державою, що визнана в Україні та/або міжнародними організаціями державою-терористом (державою-агресором), яка вчиняє акти агресії проти України;

2) п’яти років з дня його скасування або припинення до державної (офіційної) мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, не застосовуються положення ч. 2, 3, 11 ст. 10 цього Закону щодо проведення публічних та культурно-мистецьких заходів, а також розміщення (трансляція) реклами мовою держави агресора в місцях компактного проживання нацменшин.